JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Allt om klockan som går på kroppsvärme

Nej, det är ingen bluff. Detta armbandsur drivs verkligen av kroppsvärme. Två stora elektroniknyheter finns på insidan. En har vi skrivit om förut, en inte.

Armbandsuret Matrix Powerwatch är en succé på gräs­rots­finansierings­sajten Indiegogo. 2 865 stycken riskkonsumenter har i skrivande stund investerat 430 000 dollar i klockan, högt över målet på hundra tusen.

Men inuti klockan döljer sig en kanske ännu större nyhet. Där finns ett så kallat seebeckelement som sägs kosta en tjugondel av dagens konkurrerande teknik.

Seebeckelement skördar energi ur skillnaden i temperatur mellan kroppen och omgivningen.

Det finns på ett chip som mäter 1 kvadratcentimeter och är 1 millimeter tjockt. Chipet är genomborrat av nanometerhål och täcks av metall på båda sidorna.

Vid rumstemperatur genererar det mellan 40 och 50 µW för varje grads temperaturskillnad mellan ovan- och undersida.

Tillverkningen är CMOS-kompatibel. Tidningen EETimes spekulerar att man därmed kanske skulle kunna etsa in lite strömstyrning på samma PN-dopade chip.

Det närmaste konkurrerande materialet, vismut-tellurid, är inte bara dyrare, utan tål dessutom inte lika höga temperaturer som kisel.

Den dramatiska prissänkningen öppnar nya tillämpningar.

Seiko släppte kroppsvärmedrivna klockor år 1998 i en liten serie, och Bulova redan 1982. Men med billigare seebeckelement kan man använda en större yta och ge klockan ett mer realistiskt  pris.

Bulovas klocka kostade på sin tid 2000 dollar. Matrix Powerwatch ska kosta cirka 170 dollar i handeln. Under Indiegogo-kampanjen kan du få den för 129 dollar inklusive frakt inom USA.

Seebeckelementet härstammar från kemiforskning på universi­teten i Berkeley och Michigan. Vd och grundare är en av forskarna, Akram Boukai.

Akram Boukai

– Termoelektricitet är härmed en användbar energikälla för accessoarer. Du kommer förbi irritationsmomentet att behöva byta batterier, säger han till EE Times.

I de första experimenten utnyttjades nanotrådar, men han insåg senare att raka motsatsen – nanohål – var både robustare och lättare att tillverka.

Akram Boukai är öppen för att licensera tekniken. Potentiella kunder finns inom IoT och medicin. Två användningsområden är sensorer och radiofyrar.

Företaget heter Matrix, men googla även på ”Silicium Energy” som det hette fram till alldeles nyligen.

Kickstarterprojektet är gesällprovet för tekniken. Armbandsuret beskrivs av Akram Boukai som en mycket krävande tillämpning.

Andra referenskonstruktioner för hans element är under utveckling. Liksom större element.

Den andra innovationen i klockan är välbekant för Elektronik­tidningens läsare, Ambiqs strömsnåla sub-tröskellogikprocessor Apollo.

Inte heller Ambiq-processorn är en nödvändighet för att ta fram ett kroppsvärmedrivet Bluetooth LE- armbandsur. Men Ambiqprocessern gör mer energi tillänglig, kanske för fler funktioner eller för en roligare skärm.

Ambiq har tidigare siktat på knappcellstillämpningar för sin processor, exempelvis i en pulsmätare, men värmeskördande moduler är uppenbarligen också en möjlighet.

Distributören Arrow finns med och stöder projektet. Elektroniktidningen har tidigare berättat om de partnerskap som Arrow erbjuder på just Indiegogo.

Powerwatch är en sportklocka, vattentät till 50 meter och ja, seebeckelementet utnyttjar inte bara kroppen som ett batteri utan passar samtidigt på att läsa av kroppstemperaturen. Klockan har dessutom två ”riktiga” tempsensorer, och en accelerometer.

Klockan använder en 1,2-tums LCD memory-skärm. Den synkar sig med smarttelefoner via Bluetooth LE.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)