Precis som tidigare år hittade Kemikalieinspektionen förbjudna ämnen i många av de billiga elektronikprodukter som testats under året.
– Vårt tillsynsprojekt visar att det är vanligt att billig hemelektronik innehåller förbjudna kemikalier. De enskilda produkterna utgör i sig ingen stor risk, men på sikt innebär det problem för både hälsa och miljö, säger Mariana Pilenvik, inspektör på Kemikalieinspektionen.
Under året har Kemikalieinspektionen kontrollerat 154 elektriska och elektroniska lågprisprodukter. Totalt har 84 företag inspekterats i projektet.
Bland varorna som myndigheten har låtit analysera finns hörlurar, cykellampor och usb-kontakter. 58 av de granskade produkterna, 38 procent, visade sig innehålla för höga halter av förbjudna kemiska ämnen enligt RoHS-direktivet, POPs-förordningen eller Reach-förordningen.
Resultaten från tidigare undersökningar är likartade (länk till 2015) (länk till 2013).
Att det finns bly i lödningarna är den vanligaste överträdelsen. Även om konsumenterna inte kommer i kontakt med ämnet under normal användning är det ett problem vid tillverkningen och i avfallsledet.
I den mjuka plasten i vissa sladdar hittade Kemikalieinspektionen kortkedjiga klorparaffiner, ett miljöfarligt ämne som även misstänks kunna orsaka cancer. Flera av varornas plastdelar innehöll också mjukgörande ftalater. Alla ftalater är inte skadliga, men vissa kan påverka testiklarna och göra det svårare att få barn.
Ftalater är i dag inte förbjudna i elektriska och elektroniska produkter men en del av dem finns med på EU:s kandidatlista över särskilt farliga ämnen. Det innebär att den som säljer varor som innehåller ftalater såsom exempelvis DEHP i halter över 0,1 viktprocent är skyldig att informera om detta.
Kemikalieinspektionen påpekar att de undersökta varorna inte är representativa för marknaden som helhet utan har valts ut just för att man kan misstänka att de innehåller förbjudna ämnen.
Alla varor som innehöll för höga halter av förbjudna ämnen slutade säljas och drogs tillbaka från butikerna efter granskningen. 30 av de granskade företagen anmäldes till åklagare för misstänkt miljöbrott.
– Det är företagens ansvar att säkerställa att produkterna inte innehåller förbjudna kemiska ämnen. Genom att ställa tydliga kemikaliekrav på sina leverantörer och se till att följa lagstiftningen bidrar företagen också till en giftfri vardag och en giftfri miljö, säger Mariana Pilenvik i pressmeddelandet.