JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Minisatellit från Luleå väntar på ISS

En miniatyrsatellit byggd och utvecklad av forskare vid Luleå tekniska universitet ligger just nu vid den internationella rymdstationen, ISS, och väntar på att kontrolleras av besättningen. Därefter ska den släppas ut, tillsammans med ytterligare 27 miniatyrsatelliter, för att utforska termosfären.

Miniatyrsatelliten utvecklad i Luleå ingår i det så kallade QB50-projektet, vars syfte är att förbättra dagens modeller av jordens atmosfär. Totalt ska 28 satelliter inom kort släppas ut från ISS i olika omloppsbanor på en höjd mellan 200 och 380 kilometer, som är det minst utforskade skiktet i atmosfären.

En miniatyrsatellit – en cubesat – är en fyrkantig satellit som mäter tio centimeter och väger ett kilo. Satelliterna i QB50-projektet är dubbel- eller trippelminatyrsatelliter – det betyder att de består av två eller tre satellitenheter, för att få plats för mer mätutrustning.

Luleåskapelsen är en dubbelminatyrsatellit. Den lilla skapelsen väger cirka två kilo och innehåller omborddator, styrsystem, gränssnittsmoduler och kommunikationsutrustning såsom rf-antenn, transceiver och GPS-system. För att driva allt har den dessutom solpaneler samt uppladdningsbara batterier.

Nyttolasten delas upp i två delar. Den primära är ett Flux-Φ-Probe Experiment (FIPEX) och termistorer – det handlar om instrument som kan särskilja och mäta det tidsupplösta beteendet hos atom- och molekylärt syre som är en nyckelparameter för den nedre termosfären. Den sekundära nyttolasten är ytterligare en omborddator som ska testas.

Luleås forskare har tagit ansvar från ax till limpa. Här ingår bland annat att välja och köpa in komponenter, bygga, testa och skriva all programvara, men också administrativa uppgifter och registrering hos myndigheter och organisationer.

När tiden är inne kommer de 28 satelliterna att släppas ut med med hjälp av en tio meter lång robotarm som finns på ISS – the Japanese Experiment Module Robot Manipulator System (JEMRMS). Väl på plats i sina respektive omloppsbanor kommunicera de genom ett distribuerat nätverk av basstationer på jorden.

– Genom QB50-projektet har vi kunnat bilda ett nätverk av internationella samarbetspartners för vår framtida forskning. Forskare och studenter i vår grupp har fått en unik praktisk erfarenhet av ett världsomspännande rymdprojekt, säger Reza Emami, professor i rymdtekniska system vid Luleå tekniska universitet.

 

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)