JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Kinas nationella superdatorcenter (NSC) kommersialiserar världens överlägset snabbaste superdator, Taihulight, och erbjuder den i en nedskalad version.

Nu kan du köpa en nedskalad version av världens snabbaste superdator, Taihulight. Det här första gången kinesiska National Supercomputing Center erbjuder sig att leverera superdatorer kommersiellt utanför Kina. 

Superskrällen Taihulight

När den kinesiska superdatorn Taihulight dök upp år 2016, tog den direkt förstaplatsen i listan över världens superdatorer. Och detta helt överlägset. Den hade en fjärdedel av den totala kapaciteten hos jordens hundra snabbaste superdatorer. Jo, du läser rätt.

Den ligger fortfarande i topp.

En lika stor skräll är att den är byggd på kineiska processorer.

Kinesisk superdatorteknik fick en knuff framåt när USA avslog en ansökan om att exportera Intelprocesorer till Kina år 2015. Meningen var att bromsa Kinas utveckling, men effekten blev den motsatta. Intel förlorade många miljarder kronor på avslaget.

Taihulight är noterad i listan med en prestanda på 93 petaflops på prestandatestet Linpack.

Musklerna är 40 960 stycken 260-kärniga processorer kallade ShenWei SW26010, var och en med en maxprestanda på tre teraflops.

Du kan köpa en ”Sunway Micro” byggd av kort med dubbla SW26010-processorer. Det ger en prestanda på sex teraflops per kort.

Där Taihulight hade 64 Gbyte RAM per processor kan du använda upp till 256 Gbyte per kort.

Korten binds samman av protokollet Inifiniband. Detta är en annan skillnad mot superdatorettan Taihulight som använder kinesiskt Inifiband-liknande protokoll som påstås vara mer skalbart.

Deep learning, klimatmodellering och olje- och gasprospektering är några tillämpningar som  National Supercomputing Center tipsar om.

Kompilatorer för C/C++ och Fortran ingår, med stöd för MPI, OpenACC och Athread.

Kina har bekymrat sig över att landet visserligen nu har hårdvaran för egna superdatorer, men att mjukvaran släpar efter. Elektroniktidningen spekulerar härmed att Kina har som baktanke med det överraskande erbjudandet, att mjukvaruekosystemet kring ShenWei ska växa.

MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev

SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)