JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Chalmersdiod tar plats i ESA-satellit

I fem år har Chalmersforskare arbetat intensivt i MC2-labbet för att utveckla en halvledarprocess för Schottkydioder i terahertzområdet, som klarar kraven i rymden. Nu är det klart att dioderna ska ut i rymden med vädersatellitprojektet MetOp.

Satellitprojektet MetOp är ett av ESA:s allra största program.

Tanken är att det ska bädda för mer exakta väderprognoser i framtiden. Samtidigt ska det ansvara för kontinuerlig långsiktig atmosfärisk övervakning, vilket är avgörande för bättre förståelse av de bakomliggande effekterna av global uppvärmning och långsiktiga prognoser för jordens klimat. Om fem år ska resultatet synas.

Chalmers har utvecklat en halvledarprocess för terahertz-Schottky-dioder som nu granskats och fått godkänt av ESA och Airbus, som också är med i projektet.

Vladimir Drakinskiy

– Min roll var att utveckla tillverkningstekniken för att uppfylla de formella krav som ESA och Airbus ställde, säger Vladimir Drakinskiy, forskare på avdelningen för terahertz- och millimetervågsteknik på Chalmers.

Schottkydioden som utvecklats i MC2-labbet består av dopat GaAs-material med ett metallgränssnitt (titan-platina-guld) på toppen. Den kan alstra och känna av mikrovågs- och terahertzstrålning – här kan det användas för att karakterisera olika egenskaper hos syre och vatten.

Satellitprojekt

MetOp står för Meteorological Operational Satellite Programme och är ett europeiskt rymdprojekt som tillhandahåller väderdata-tjänster för att övervaka klimatet och förbättra väderprognoserna. Det är det europeiska bidraget till ett nytt samarbete med USA:s nationella oceaniska och atmosfäriska administration (NOAA).

MetOp är en serie av tre satelliter som bildar rymdsegmentet för EPS (Eumesats polära system).
Den första satelliten i serien, MetOp-A, sköts upp i oktober 2006. Den andra, MetOp-B, sköts upp i september 2012. Den tredje och sista satelliten, MetOp-C, kommer att skjutas upp 2018.

Dioderna är således ett mycket viktigt bidrag till vädersatellitprojektet. De har redan levererats till det svenska rymdföretaget Omnisys Instruments, som samarbetat tajt med Chalmers i utvecklingsprocessen.

– Det har varit mycket hårt arbete och det känns bra att äntligen ha lyckats. Vi är väldigt stolta över vår prestation och ser redan effekterna i kommande projekt med ESA, säger Vladimir Drakinskiy.

Och han fortsätter:

– Vi har flera projekt igång och kommer snart också att starta ett nytt ESA-projekt som syftar till rymdkvalificering av våra Schottky-enheter vid ännu högre frekvenser.

 

 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)