JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Skiktstrukturer av olika material med olika optiska egenskaper, kan ge solceller och fotokänsliga detektorer som är mycket mindre, energieffektivare och billigare än dagens, menar forskare från Halmstad och Lund. Utmaningen är att få ihop de olika materialen. Nu har forskarna har lyckats växa olika material som egentligen inte passar ihop i form av nanotrådar.

Genom att växa olika materialskikt i nålliknande strukturer, så kallade nanotrådar, går det att undvika sprickor och andra materialfel. Detta eftersom nanotråden har en diameter som är en tusendel av den hos ett hårstrå, vilket drastiskt minskar spänningarna i de tunna skikten.

Forskare vid Högskolan i Halmstad och NanoLund, som är en del av Lunds Universitet, har samarbetat under många år. Tillsammans har de forskat om fotodetektorer baserade på nanotrådar med heterogen struktur.

– Genom att välja rätt materialkombinationer kan vi skräddarsy nanotrådar för olika användningsområden. Vårt fokus i detta forskningsprojekt har varit att utveckla optiska nanotrådar för fotodetektorer, säger Håkan Pettersson, professor i fysik vid Högskolan i Halmstad i ett pressmeddelande.

En fotodetektor omvandlar ljus till elektricitet. Fotodetektorer som byggs upp på detta sätt – av flera miljoner ihopkopplade nanotrådar – blir extra ljuskänsliga och fungerar över ett bredare våglängdsområde än vad exempelvis dagens traditionella solceller gör. Resultatet blir mer energieffektiva solceller och fotodetektor.

Ytterligare en finess är att det i princip går att växa nanotrådarna direkt på kisel, vilket enligt forskarna öppnar för en ny typ av integrerad optoelektronik.

Forskarnas resultat har nyligen publicerats tidskriften Nano Letters. Här kan du nå artikeln ”Room-temperature InP/InAsP Quantum Discs-in-Nanowire Infrared Photodetectors” (länk).

I bilden ovan sitter nanotrådarna på ett halvledarmaterial – den mörka rutan i mitten – som i sin tur är fäst på en chiphållare.

MER LÄSNING:
 
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)