Tidningen EE Times och Qualcomm avslöjar ytterligare detaljer om hur Qualcomm sätter sina omtvistade royalties på mobilnätsteknik. Bland annat har företaget en maxtaxa som slår till när grossistpriset överstiger 500 dollar.
Qualcomm är det mobilföretag som skickar de allra största IPR-räkningarna till jordens mobiltelefontillverkare. Företaget är ofta inblandat i tvister kring dessa nivåer, och har fällts i marknadsdomstolar för att kräva oskäliga villkor.
De nya fakta som släpps nu räcker inte för att måla en komplett bild av hur IPR-prisbilden ser ut kring mobilnätsteknik. Men de lägger ytterligare några pusselbitar på plats för vad som kommer att gälla för 5G, och även retroaktivt för vad som gällt tidigare för 4G.
När nederländska Fairphone släppte sin första telefon, avslöjade företaget i linje med sin öppenhetspolicy att den totala IP-kostnaden för telefonen var 25 euro, eller cirka en tiondel av priset före skatt. Denna ovanliga inblick ger en fingervisning om hur mycket av priset på en mobiltelefon som ligger i ersättning för intellektuella rättigheter. Normalt är kostnaderna höljda i dunkel utanför de kretsar som deltar i förhandlingarna.
Qualcomm tillhör de företag som ändå har haft en viss öppenhet kring sin policy och när nu 5G-tekniken börjar mogna har företaget avslöjat sina utgångsbud.
Enligt en artikel i tidningen EE Times är policyn mycket lik den som tidigare gällt kring 4G.
Qualcomms grundregel är att kräva 2,275 procent av grossistpriset på en ren 5G-mobil i royalties och 3,25 procent av grossistpriset på en mobil som klarar även 4G och 3G.
Grossistpriset är enligt EE Times definierat som 65 procent av konsumentpriset. Det skulle enligt Elektroniktidningens räkneexempel betyda att när Qualcomms patentovän Apple säljer en telefon för 1000 dollar går drygt 21 dollar till Qualcomm – 3,25 procent av 65 procent av 1000 dollar.
Men det är lite krångligare än så. För Qualcomm avslöjar i en fotnot att det existerar en maxtaxa vid 500 dollar. Det betyder att Apples nota stannar vid 16,25 dollar.
Och i själva verket ytterligare lite mindre, på grund av att Apple har ett speciellt avtal med Qualcomm om en lite lägre grossistprisberäkning. Detta enligt EE Times artikel, som är skriven av en analytiker på företaget Tirias Research.
Enligt EE Times är maxtaxan ingen nyhet för 5G, utan något som Qualcomm redan tillämpar, ”redan etablerat, men aldrig avslöjat”.
Qualcomms nota på 16,25 dollar är högre än den nota på fem dollar som Ericsson kommer att skicka för en avancerad 5G-mobil. Men om vi utgår från EE Times uppgift att Qualcomms 5G- och 4G-policys är desamma, så är den inte så dramatiskt mycket högre som Apple gett sken av, när företaget i en av sina tvister med Qualcomm deklarerade att företagets betalningar till Qualcomm var fem gånger högre än betalningarna till de andra IP-innehavarna sammanlagt.
Något som komplicerar bilden är att ovanstående beräkningar bara gäller den andel av IP-avgifter som Qualcomm tar ut för standardessensiella patent – sådana som täcker teknik som en telefon måste ha för att överhuvudtaget kunna fungera.
Utöver dessa licenserar Qualcomm ytterligare patent till ett sammanlagt paketpris på fem procent, vilket teoretiskt ger en maxtaxa på 25 dollar, givet att 500-dollarsgränsen gäller för hela paketet.
Enligt EE Times är fem procent (och fyra procent för enklare mobiler) samma taxor som Qualcomm använt för 4G och dessutom taxor som kinesiska marknadsmyndigheter uttryckligen godkänt.
Ovanstående taxor gäller mobiltelefoner. EE Times anger också Qualcomms taxor för andra marknader: fordonstillämpningar har en platt taxa på fem dollar. Det har även NB-IoT för IoT-tillämpningar: 50 cent.
Och alla nämnda taxor är förstås bara utgångsbud före förhandling och före kvittering av patent med motparterna. Dessutom licenserar Qualcomm inte bara mobilteknik utan säljer även mobilkomponenter, och en av de aktuella anklagelsepunkterna mot Qualcomm är att företaget ger ett paketpris för kombinationen.
EE Times-artikelförfattaren Jim McGregor på Tirias Research anser att Qualcomms taxor inte är oskäliga, men han säger sig också förstå att branschen blir bekymrad när den summerar Qualcomms nota med notorna från övriga IPR-innehavare, som Ericsson, Huawei, Interdigital, Nokia, Intel och BlackBerry.