JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Tysk miljardsatsning på halvledarteknik

13 institut som ingår i forskningsklustren Fraunhofer Gesellschaft och Leibniz Gemeinschaft får 3,5 miljarder kronor av den tyska staten för att uppgradera sina halvledarlabb. Dessutom skapas en inkörsport i Berlin till en virtuell forskningsfabrik bestående av de 13 instituten. Även svenska företag är välkomna att nyttja resurserna.

Bakgrund

Halvledarindustrin syssel­sätter ungefär 200 000 personer i Europa. Räknar man även med indirekta jobb handlar det om en miljon arbetstillfällen. Ser man till värdet som genereras utgör det runt 10 procent av den europeiska bruttonationalprodukten. Siffrorna kommer från forskningsinstitutet Fraunhofer.

Under devisen One Stop Shop for Technologies and Systems presenterade sig den tyska forskningsfabriken Research Fab Microelectronics Germany (FMD) under konferensen Semicon 2017 i München andra veckan i november. Målet är att göra det enklare för alla som vill nyttja Fraunhofers och Leibniz resurser inom halvledarområdet. Fram tills nu har kunderna på egen hand fått fundera på vilket institut som har vilken kompetens och sedan ta kontakt.

Fraunhofer har halvledarverksamhet fördelat på elva institut och Leibniz på två. Tillsammans har de två runt 4000 anställda som arbetar med halvledarteknik varav hälften är forskare. Resten är tekniker och administrativ personal. Budgeten ligger på cirka fem miljarder kronor per år, men nu skjuter den tyska staten till 3,5 miljarder kronor under lite drygt tre år. Pengarna är öronmärkta för nya maskiner och annan utrustning, inte för att anställa personal eller bygga nya labb.

– Det är en av de största satsningar som gjorts i Tyskland, säger Hubert Lakner, styrelseordförande för Fraunhoferinstituten.

För att förenkla för kunderna öppnas ett litet kontor i Berlin som ska fungera som inkörsport till den virtuella forskningsfabriken där ett uppdrag kan utföras av ett eller flera institut.

– Ett exempel på ett projekt är en spatiell ljusmodulator med mikrospeglar. För att göra den behövs CMOS från en fabb, Mems fråm en annan samt integration och kapsling från en tredje. Nu kan man göra allt via kontaktytan i Berlin, säer Jörg Amelung, ansvarig för det nya kontoret i Berlin.

Satsningen är tänkt att lyfta tysk halvledarindustri med flaggskeppet Infineon i spetsen men är trots detta öppen för kunder från andra länder inklusive Sverige.

Forskningsfabriken är uppdelad i fyra teknikområden: kisel, breda bandgap, byggsätt och test, mät & tillförlitlighet.

•Kisel, är det största området och får 140,6 miljoner euro. Bland annat finns halvledartillverkning på skivor på 200 mm och 300 mm. Den senare fabben ligger i Dresden medan de övriga är utspridda över Tyskland. Förutom processer ingår kretsar och system baserade på kisel och kiselgermanium, både digitala och analoga kretsar liksom kombinationer av dessa. Dessutom finns kunnande inom sensorer, Mems och Nems liksom lite mer udda tekniker som piezomaterial, kolnanorör och grafen. Vidare finns byggsätt för 2,5D och 3D liksom tillämpningar som kräver extremt många anslutningar eller kanaler för vätskor.

•Breda bandgap och substrat, får 73,3 miljoner euro. Här hittar man alla kombinationer av grundämnen med stort bandgap från grupperna III-V, III-IV och V-IV i det periodiska systemet. Förutom hög elektromobilitet kan det handla om krav på höga genombrottsspänningar eller optoelektriska egenskaper som gör materialkombinationerna till intressanta kiselalternativ. Det är allt från rf-kretsar för höga frekvenser och höga effekter till optokomponenter upp i terahertzområdet.

•Heterointegration/byggsätt, är det minsta teknikområdet och får 43 miljoner euro. Här återfinns metoder för att blanda komponenter från olika tillverkningsprocesser i samma kapsel men också mer udda byggsätt.

•Konstruktion, test och tillförlitlighet, får 83,3 miljoner euro. Det fjärde området vill ta ett holistiskt grepp på systemet. Det kan vara funktionell säkerhet, lågeffektsaspekter, konstruktion med FDSOI eller finFET, men också tillämpningar som mobilitet och IoT.


 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)