Ska 5G-näten kunna dra full nytta av 60 GHz-bandet behövs många små celler. Ett EU-finansierat forskningsprojekt har visat att det går att använda fiber för att skicka radiosignalerna mellan utbrutna radiohuvuden och basbandet i basstationen. Sivers IMA:s brittiska dotterbolag CST har deltagit i projektet.
Fiber har länge använts för att ansluta basstationer och utbrutna radiohuvuden (Remote Radio Heads) men då handlar det om digitala signaler. I EU-projektet iBROW (innovative ultra-BROadband ubiquitous Wireless communications through terahertz transceivers) har deltagarna skapat en fiberoptisk länk där rf-signalen modulerar ljuset.
Därmed överförs signalen utan att man behöver blanda in AD- och DA-omvandlare vilket i princip eliminerar fördröjningar samtidigt som överföringen blir förlustfri. Tekniken fungerar på 1270 nm och 1310 nm men CST tror att även 1550 nm är möjligt. Därmed skulle man kunna komma upp i överföringsavstånd på upp till 25 km.
En lockande tillämpning är 5G där det kommer att behövas många små celler. Just 60 GHz är ett band som skulle passa för den här typen av lösningar.
– Även om det krävs mer utveckling ser jag CST:s resultat som en bekräftelse på att vi är på väg att skapa en kommersiell lösning på området, säger Sivers IMA:s vd Anders Storm i ett pressmeddelande.