JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
fredag 17 januari 2020 VECKA 03

Det är inte klarlagt hur mörka ljuspulser uppstår, men Chalmersforskare tror att de kan bana väg för nya tillämpningar inom fiberoptiska kommunikationssystem och spektroskopi. Grunden är en optisk enhet – en mikroresonatorkam – som alstrar väldigt skarpa, regelbundet åtskilda, frekvenslinjer.

Kärnan i en mikroresonatorkam är ett litet optiskt hålrum som begränsar och inskränker laserljus.

– Vi observerade att mikroresonatorkammens optiska frekvenser interfererade negativt under en kort tidsperiod. Då bildades en våg inuti hålrummet, som liknade ett ”hål” av ljus, säger Victor Torres Company, docent på Chalmers i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Det intressanta med den här vågformen är att den gav en hög effekt per frekvenslinje, vilket var viktigt för att möjliggöra dessa högpresterande experiment i fiberkommunikationssystem.

Resultatet har nåtts i samarbete med professor Peter Andreksons forskargrupp på avdelningen för fotonik på Chalmers samt forskare på Purdue University i USA, som tillverkat proverna.

– Våra resultat är inte den första demonstrationen av kommunikation med en mikroresonatorkam, men det är första gången den uppnår en prestanda som är kompatibel med de starka kraven på framtida kommunikationssystem, säger Peter Andrekson i samma pressmeddelande.

Fortfarande är det inte kartlagt hur mörka ljuspulser uppstår i mikroresonatorer.

– Jag kommer att kunna utforska dessa aspekter tack vare stöd från europeiska forskningsrådet, ERC, säger Victor Torres Company.

För ett halvår sedan fick Victor Torres Company 2,2 miljoner euro för att leda det femåriga projektet "Dark Soliton Engineering in Microresonator Frequency Combs".

Nyligen publicerade dessutom tidskriften Nature Communications en artikel i ämnet skriven av bland andra Victor Torres Company och Peter Andrekson, med Attila Fülöp som huvudförfattare.

Artikeln ”High-order coherent communications using mode-locked dark-pulse Kerr combs from microresonators” kan nås här (länk).

 

 

 

MER LÄSNING:
 
Branschens egen tidning
För dig i branschen kostar det inget att prenumerera på vårt snygga pappers­magasin.

Klicka här!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)