En film med grafenlager är 60 procent bättre som värmeledare än en film med grafit trots att grafit består av många lager grafen. Resultatet kommer från Chalmers och ska kommersialiseras via avknoppningen SHT.
De grafitfilmer som idag används för att leda bort värme i mobiltelefoner och annan elektronik klarar upp till 1950 W/mK. Om man lägger ihop två grafenlager blir de i teorin grafit, eftersom grafen är ett enda lager av grafit. En grafenbaserad film borde därför inte ha högre värmeledningsförmåga än grafitfilmen.
Men en forskargrupp på Chalmers har nu utvecklat en film av flera grafenlager som har en värmeledningsförmåga upp till 3200 W/mK, vilket är drygt 60 procent högre än de bästa grafitfilmerna.
Professor Johan Liu och hans forskargrupp har åstadkommit detta genom stor kornstorlek, god platthet och svag bindningsenergi mellan grafenlagren. På grund av detta kan fononer, kvantpartiklar vars rörelser och vibrationer avgör värmeledningsförmågan, röra sig snabbare inom grafenlagren i stället för mellan lagren vilket höjer värmeledningsförmågan.
Dessutom har forskarna upptäckt att grafenfilmen har nästan tre gånger högre mekanisk draghållfasthet än grafitfilm – den uppnår 70 MPa.
Processen ska kommersialiseras via Chalmersavknoppningen SHT, Smart High Tech.