JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Drygt dubbla ytan och tre gånger högre

Premier Farnell står redo att börja bygga sin största distributionsanläggning någonsin. Om två år ska den vara igång i brittiska Leeds. Då kan företaget leverera klart fler produkter, betydligt mer effektivt, världen över.

– Investeringen från Avnet kommer precis i rätt tid för oss att göra oss redo att öka våra affärer ytterligare, säger Rob Rospedzi­howski, regional säljansvarig på Farnell element14 i Norden och Östeuropa. 

I höst är det två år sedan volymdistributören Avnet köpte Premier Farnell. Nu investerar moderbolaget massivt i ett modernt distributionscenter för Farnell, som idag har fyra lager i Europa. Tre i Leeds-regionen, som totalt rymmer 15 000 kvm, samt ett i Belgien på 20 000 kvm som främst levererar till Benelux, Frankrike och Tyskland. 

Den nya anläggningen får en golvyta på cirka 35 000 kvm, alltså drygt dubbelt upp mot existerande brittisk lageryta.

– Det är till och med bättre, för dagens lager har bara en bottenvåning. Det nya blir mellan 15 och 18 meter högt. Så det blir tre gånger så högt, säger Fraser Forbes, ansvarig för verksamheten i Europa. 

Skälet till satsningen är den extremt höga efterfrågan på elektronik. ”Over demand” kallar företaget situationen – efterfrågan är helt enkelt högre än tillgången. 

Samtidigt ser företaget en stark tvåsiffrig tillväxt globalt. Försäljningen under det tredje kvartalet – februari till april i år – i det brutna räkenskapsåret 2018 ökade med 11,4 procent jämfört med samma period föregående år. De tre första kvartalen i räkenskapsåret 2018 – augusti 2017 till och med april 2018 – landade på 1 103 miljoner dollar. 

Den starka tillväxten drivs främst av efterfrågan inom kontraktstillverkning, även om fordonsindustrin också växer starkt. Det senare är dock ett område som i större utsträckning hanteras av Avnet på grund av de stora volymerna. 

I Norden levererar Farnell till exempelvis Flex, Sanmina, Scanfil och Kitron. Likaså bygger en stor del av företagets affärsverksamhet i regionen på försäljning över webben.

– Vi ser signifikant tillväxt inom on-line-order. Norden leder denna utveckling. Där finns många startupföretag som behöver elektronik för att skapa sina produkter, säger Rob Rospedzihowski och fortsätter:

– De besöker vår webb, lägger en order före klockan 18 svensk eller norsk tid, eller 19 finska tid. Den landar här, den plockas och packas för att nå kunden nästa dag. Det är vad de nordiska kunderna gillar och kommer tillbaka för att få.

Ett starkt samband finns även mellan de många företagen som konstruerar elektronik i Norden och tillverkning i Baltikum eller Polen. Här vill Farnell agera brygga.

– Om man tittar på information från branschorganisationen DMASS så tar vi marknadsandelar i Norden. Vi tar främst andelar från mindre lokala distributörer, och vi ser en tillväxt på mer än 30 procent i kombinationen Norden och Baltikum/Polen.

På frågan varför företaget spenderar närmare 100 miljoner dollar på en ny lagerbyggnad, inklusive infrastruktur, är det enkla svaret att mer utrymme krävs. Till detta kommer 100 miljoner dollar i inköp av komponenter, som är en annan del av investeringen.

Nuvarande lager i Leeds har plats för 320 000 olika produkter. Varje dag adderar Farnell över 300 nya produkter till sin portfölj. När den nya anläggningen tas i bruk är planen att ha runt 450 000 olika produkter i lager. 

– Men vi har utrymme för betydligt mer. På sikt kan vi ha mer än 650 000 olika produkter i den nya byggnaden, säger Fraser Forbes.

Fast utrymme är inte allt. Dagens brittiska lager är byggt tidigt 1990-tal och använder teknik som är på väg ut. Det nya distributionscentret ska bli betydligt mer effektivt, med hög grad av automatisering och modern hantering av inventarierna.

– Vi får exempelvis dedikerade utrymmen för olika produkter, såsom kontrollerade miljörum för kretsar som Xilinx FPGA:er och hanteringsområden för kablar där vi kan skära dem i den längd kunderna vill, säger Fraser Forbes.

Planen är att verksamheten ska dra igång i början av 2020. I maj avslutades prepareringen av området inför byggstart – nivåerna är fixade, stabiliseringen är klar och vägar för att nå fram är byggda. 

Nästa steg är att bygga upp stålkonstruktionen och därefter golv. Planen är att utrustningen som ska hantera lagret ska börja installeras i oktober. Det väntas ta cirka ett halvt år. Sedan ska allt börja testas och justeras inför igångsättande. 

Hur mycket effektivare distributionen blir när det nya lagret tas i bruk är svårt att säga. 

För tillfället hanterar Farnell mellan 18 000 och 20 000 order per dag i Leeds och Belgien – då är allt från största till minsta order inräknad. I det nya distributionscentret finns det kapacitet att redan från start ta 45 000 ordrar – en siffra som dessutom kan skalas upp vid behov. 

– Vi förväntar oss inte att behöva denna kapacitet från dag ett. Just nu gör vi faktiskt två datorsimuleringar, en peak-day- och en peak-hour-simulering, för att testa genomströmningen samt om och hur vi bör ändra konstruktionen, berättar Fraser Forbes.

Samtidigt ser Farnell över sin affärsmodell. För tillfället arbetar företaget främst med tre ordertyper: till egna lager i andra länder och världsdelar, planlagda BOM-listor som ska levereras en viss dag och den dagliga online-försäljningen. 

Framöver kan det bli fler valmöjligheter. 

– Man kan tänka sig långsammare men gratis eller snabbare mot en avgift. I byggnaden kan vi sortera så att vi kan erbjuda alternativa transportvägar och alternativa transportföretag, säger Fraser Forbes, men förtydligar:

– Detta är inget vi definierat än, men vi diskuterar just nu med transportföretag vad vi kan göra.

När det nya lagret tas i bruk kommer dagens lager i Leeds att stängas, medan lagret i Belgien blir kvar.
 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)