Om du behöver IoT-system för automation eller med hög bandbredd, i stora utrullningar eller för kritiska verksamheter, så är Ericsson i färd med att ta fram en specialsydd 4G- och 5G-lösning för dig.
Ericsson presenterar nyheter inom sina redan existerande IoT-segment Massive IoT och Critical IoT. Dessutom presenterar Ericsson två nya segment: Broadband IoT och Industrial Automation IoT.
Ericsson beskriver segmenten som en vision som möjliggörs av 5G-funktioner som network slicing men också redan i förbättringar av LTE, som högre bandbredd. LTE ska kunna ge datatakter på 2 Gbit/s med en latens på 10 millisekunder.
Denna höga bandbredd är kärnan i segmentet Broadband IoT som är inriktat på att exempelvis koppla upp drönare, användas för AR/VR eller avancerade wearables eller ge infotainment till bilen. Också infrastrukturtjänster som el och vatten ska kunna dra nytta av IoT med hög bandbredd.
Massive IoT syftar på exempelvis godsspårning och smarta förbrukningsmätare. Ericsson meddelar att det med Telstras och Dishs hjälp lyckats demonstrera en räckvidd på 100 km för NB-IoT, mot tidigare 40 km – och detta enbart genom mjukvaruuppdateringar.(*) Längre räckvidd öppnar nya möjligheter för Massive IoT på landsbygd och avlägsna platser för exempelvis logistik, jordbruk eller miljöskydd
Critical IoT – för säkerhetskritiska eller verksamhetskritiska system – kan exempelvis ge autonoma bilar en robust uppkoppling.
Ericsson har sneglat mot den pågående digitaliseringen av industrin under definierandet av segmentet Industrial Automation IoT. Det kan till exempel vara en lösning för att låta dina industrirobotar synkronisera sig med varandra och samarbeta.
Den senaste Ericsson Mobility Report spår att det finns 4,1 miljarder uppkopplade IoT-noder år 2024 och att den numerära tillväxten då kommer att vara 27 procent.
FOTNOT
(*) Själva IoT-enheten uppgraderades inte alls.