Forskare i Australien har tagit fram kulramen och räknat på alla alternativ. De drar slutsatsen att det aldrig mer kommer att gå att tjäna pengar på att investera i ny fossilkraft i Australien. Fortsättningsvis är det förnybart som gäller.
Olja, kol och gas i Australien kommer att fortsätta att kosta vad den kostar idag, plus eventuella straffavgifter för klimatet, samtidigt som förnybart – sol och vind – redan är billigare och kommer att fortsätta att bli ännu billigare för varje år som går.
Siffrorna gäller nästa år och enheten är australiska dollar per MWh. Klicka för större bild. |
Till forskarnas överraskning gällde detta även när kalkylen inkluderade balansering i form av batterilager och pumpvattenlagring som sporadiskt alstrad förnybar energi enligt forskarna kommer att behöva den dag då andelen förnybart närmar sig hälften.
För jämförelsen använder forskarna den sortens livstidskalkyl som kallas LCOE, levelized cost of energy. Den är konstruerad för just prisjämförelser mellan energislag.
LCOE är dock idag diffus när det gäller hur just balanseringskostnader ska vägas in – och ett av forskarnas bidrag i rapporten är en analys av detta.
Titter man på skattningarna – som är intervall – i bilden intill så ser man att hela intervallen för både sol och vind ligger under hela intervallen för såväl svartkol som brunkol och gas, när man varken tar hänsyn till balanseringskostnader eller till speciella avgifter på kol som kan tänkas adderas av klimatpolitiska skäl.
Adderar man sex timmars pumpvattenlagring, överlappar alla intervall varandra, men snitten för sol och vind ligger fortfarande under fossilerna.
När avgifter eller riskpremier för co2-utsläpp adderas, glider intervallen för svartkol och brunkol signifikant uppåt medan gas rör sig mindre. Kolinfångning flyttar upp kostnaderna ännu mer.
Sol och vind överlappar varandra i alla scenarier men solen är den med lägst snitt av de två.
Kärnkraft (små modulära reaktorer) och biomassa, ligger högt över alla andra alternativ i pris.
Den här studien används för att informera energimarknaden i Australien. Alla länder har sina egna förutsättningar och behöver göra egna LCOE-kalkyler. Den australiska kalkylen kommer att upprepas regelbundet.
Källa: Greentechmedia, som refererar denna studie (länk) av CSIRO (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation) och AEMO (Australian Energy Market Operator).