JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Professor Magnus Berggren får ett personligt forskningsanslag på tre miljoner euro för forskning i gränslandet mellan medicin och elektronik. Han är chef för Laboratoriet för organisk elektronik vid Linköpings universitet.

Pengarna ska användas för att stärka den organiska bioelektroniken. Målet är att komma åt de neurodegenerativa sjukdomarna, som ALS, Alzheimers sjukdom och Parkinsons, samt epilepsi.  Sjukdomarna orsakas av att nervcellerna i hjärnan eller ryggmärgen bryts ner, eller är överaktiva som i fallet med epilepsi.

– I nervsystemet finns både kemiska och elektriska signaler, blir något fel drabbar det båda typerna av signaler eftersom de är tätt kopplade. Alla mediciner är dock rent kemiska, med något enstaka undantag, Vi vill koppla ihop de kemiska medicinerna med den organiska elektroniken, säger Magnus Berggren.

Forskarna har tidigare lyckats få växter att själva bygga in elektronik i olika delar av plantornas strukturer. På samma vis skulle man, med rätt material, kunna få fram självorganiserande elektronik i mänsklig hjärnvävnad. Elektronik som sedan också kan stimuleras för att såväl motverka nedbrytningen av nervcellerna som att hindra dem från att bli överaktiva.

– Vi samarbetar i dag med forskare i Lund där vi testar elektroniska material i nervsystem på insektsmodeller och i olika fiskmodeller för att se om det har någon effekt på de neurodegenerativa sjukdomarna, säger Magnus Berggren i pressmeddelandet.

Forskargruppen inom organisk bioelektronik består i dag av ett 30-tal personer och kommer nu att växa med ett antal personer till, såväl doktorander som seniora forskare. En del av anslaget är också öronmärkt för instrument och annan utrustning och ett laboratorium ska byggas upp vid Campus Norrköping, speciellt för ändamålet.

Foto: Thor Balkhed

MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus