JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Het nyhet för plåttak från svenska solkatten

Järfällaföretaget Midsummer lanserar en ny generation tunnfilmssolcellspaneler integrerade i plåttak. 

Midsummers marknadsidé är huvudsakligen att sälja produktionsutrustning för sin solcellsteknik. Men företaget konkurrerar även med sina kunder och släpper nu en vidareutvecklad version av den tidigare konsumentprodukt Clix.

Den nya produkten har en smalare plåt i samma bredd som solpaneler som enligt Midsummer ger den ett ännu snyggare utseende, en högre installerad effekt och möjlighet koppla ihop panelerna för  installationer på tak upp till 12 meter.

Produkten heter ”Midsummer solar roofs” och är ett falsat plåttak integrerat med Midsummers tunnfilmssolpaneler. 

– Vi har redan fått ordrar på Midsummer solar roofs och den första installationen kommer att göras inom en snar framtid, berättar Christoffer Löfquist, försäljningschef.

Tänk på det som ett plåttak med energiproduktion som bonus. Det håller att gå på, väger som ett vanligt plåttak, ser ut som en vanligt plåttak – och kostar till och med som ett vanligt plåttak. Installationen ska vara lika enkel som för ett plåttak utan solceller. 

Allt enligt Midsummer, som garanterar att taket levererar 90 procent av den installerade toppeffekten efter tio år och 80 procent efter 25 år. Den ursprungliga verkningsgraden ligger på 15 till 16 procent att jämföra med konventionella kiselsolceller som enligt Midsummer typiskt ligger på 17 till 18 procent. 

Plåttaket  ska säljas på den nordiska marknaden, mot  privatpersoner såväl som företag.

Företaget kommer att släppa fler solmoduler. Utöver byggnadsintegrerade solpaneler ska Midsummers paneler vara lämpade för korrugerade tak, membrantak, shingles, fasader, deponier, fordon och tält.

På en villa i Åkersberga har Midsummer installerat en uppskattad årsproduktion av 2770 kWh på en yta av 52 kvadratmeter på ett tak med 30 graders lutning med 19 södervända och 10 östvända paneler om vardera 3,7 x 0,35 meter. 

De ska kunna installeras i efterhand eller vara förintegrerade med byggmaterialet, som nu i fallet med Solar roofs. 

Om du tycker att alltsammans låter som en bra affärsidé och/eller ett berömvärd initiativ, kan du fundera på om du vill köpa några av de gröna obligationer för upp till 500 miljoner kronor som företaget eventuellt kommer att ge ut.

Företagets kärnverksamhet fortsätter att vara tillverkning av produktionsutrustning. För detta ändamål säger sig Midsummer nu kraftigt expandera sin kapacitet att tillverka sin maskin Duo, som producerar flexibla och lätta tunnfilmssolceller av typen CIGS. Den kapacitetsökningen sker enligt Midsummer på grund av en ökande efterfrågan främst från USA.

Enligt Midsummer är tunnfilmssolceller en allt vanligare lösning för tak, både byggnadsintegrerat och som installationer på membrantak på byggnader som inte klarar tyngden av konventionella paneler och där man inte vill penetrera tätskiktet.

Priset på Solar roof ligger på 1000 kronor per kvadratmeter. Det är något högre än för konventionlla paneler.

– Det vägs upp av de attraktiva egenskaperna lättvikt och flexibilitet samt av minskade installationskostnader för material och arbetstid, säger Christoffer Löfquist.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)