JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nytt försök stoppa Huawei i Europa

USA har inte gett upp arbetet med att övertala EU om att blockera kinesiska företag i 5G-näten. Frågan tas återigen upp på ett möte i Prag den andra och tredje maj, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Efter att Donald Trump i augusti förra året undertecknade en lag som stoppat Huawei, ZTE och andra kinesiska företag att leverera utrustning till de inhemska mobilnäten har representanter för Washington försökt övertyga andra länder att följa efter.

Australien och Nya Zeeland hakade på men i Europa har det funnits tveksamhet och kanske också en rädsla för att ett direkt eller indirekt förbud skulle leda till ett upptrappat handelskrig med Kina.

Samtidigt finns en växande oro kring framförallt cybersäkerhet när samhällskritisk infrastruktur kopplas upp via 5G-näten. I Storbritannien skapades exempelvis en speciell avdelning inom säkerhetstjänsten för att granska Huaweis produkter. De rapporter som hittills publicerats handlar om dåliga rutiner och delvis slafsig kod, men har inte hittat bakdörrar eller tecken på statligt spioneri (länk).

EU-kommissionen har också slagit fast att 5G-produkter måste vara säkra, men hur det ska kontrolleras är inte klart (länk).

Den tjeckiska cybersäkerhetstjänsten NUKIB står nu som värd för ett möte där frågan återigen kommer att dryftas. Representanter från de 28 EU-länderna plus EU-kommissionen, Nato och ytterligare åtta länder deltar, dock inte Kina och Ryssland, skriver Reuters (länk).

Målet för de amerikanska deltagarna är att få EU att ta fram regler som i praktiken utestänger kinesiska leverantörer från 5G-näten.

Huawei har gång på gång tillbakavisat anklagelserna om att gå i den kinesiska statens ledband. Företaget har också stämt den amerikanska staten för brott mot konstitutionen men om ärendet verkligen tas upp av domstolen i Texas är ännu oklart (länk).

Ett av argumenten för att bolagets oberoende är att det ägs av personalen plus grundaren Ren Zhengfei som har en dryg procent.

I en rapport som publicerades i måndags på det akademiska forumet SSRN har två forskare grävt djupare i frågan (länk).

Deras slutsats är att beskrivningen på företagets hemsida inte stämmer och att ägandet är skilt från inflytandet. Huawei Technologies ägs till hundra procent av Huawei Holding. Detta bolag ägs i sin tur av grundaren, med 1,14 procent, resten ägs av Huawei Investment & Holding Company Trade Union & Committee.

Om det handlar om en fackförening eller något annat har författarna inte lyckats klarlägga, inte heller vilka som sitter i styrelsen eller hur den väljs. Dessutom påpekar de att många använder begreppet ”Huaweis fackförening” utan att specificera om det handlar om holdingbolaget eller ägaren av holdingbolaget.

Författarna påpekar också på att fackföreningar är underställda staten och att det som företaget kallar personalägande snarare handlar om vinstdelning och inte ägande i juridisk mening.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)