Amerikanska mobilteknikföretaget Qualcomm får stöd från Ericsson i en tvist i Kalifornien där Qualcomm dömts att omförhandla gigantiska belopp i kontrakt kring mobilteknik och intellektuella rättigheter.
Rättsinstanser jorden runt har under de senaste åren jagat Qualcomm för att ha använt tvivelaktiga affärsmetoder kring mobilpatent och mobilkretsar. I januari dömdes företaget att omförhandla stora kontrakt. Det skulle leda till att Qualcomm gick miste om stora framtida intäkter och dessutom tvingas betala tillbaka redan vunna intäkter, med hänvisning till de spelregler som den amerikanska konkurrsmyndigheten FTC slår fast i domen.
Upp till 250 miljoner amerikanska konsumenter skulle omedelbart få pengar i handen i en sorts retroaktiv rabatt för att Qualcomms agerande i slutänden anses ha lett till att priserna på mobiltelefoner pumpats upp.
Qualcomm skulle heller knappast drabbas ensamt, utan också andra företag i mobilbranschen som använt ifrågasatta affärsmetoder skulle tvingas till förhandlingsbordet och förmodligen drabbas av stora förluster – bland dem svenska Ericsson.
Qualcomm lyckades överklaga den omvälvande domen till US Court of Appeals for the Ninth Circuit, som nu godkänner att Ericsson bidrar med sin analys av tvisten (pdf).
Även Intel, Sprint, Spectrum, MediaTek, Nokia, Motorola Mobility och Lenovo släpps in, som allierade med den ena eller andra parten.
Ericsson står förutsägbart på Qualcomms sida. Ericsson påpekar att domen innebär dramatiskt ändrade spelregler. Domen bör därför inte verkställas förrän Qualcomm fått alla möjligheter att överklaga. Det skulle annars riskera skapa kaos och osäkerhet på marknaden kring vad som i slutänden kommer att gälla.
Tvisten gäller vilka regler som ska gälla för så kallade standardessentiella patent, det vill säga patent som är omöjliga att gå runt. Ericsson använder själv en patentstrategi av det slag som FTC-domen ifrågasätter – att teckna licenser med slutproduktstillverkare snarare än komponenttillverkare.
Den strategin ger teoretiskt mer pengar. Den som tillverkar en mobil för hundratals dollar kan avvara en licenskostnad på tiotals dollar. Men för komponenttillverkaren vore samma patentnota i samma storleksordning som komponenten kostade att tillverka, och enligt teorin skulle alla inse att detta vore uppenbart orimligt och sänka licenspriset.
Konkurrensmyndigheter jorden runt har ifrågasatt dessa och andra av Qualcomms affärsmetoder i mer än ett decennium. Företaget har ögonen på sig på grund av sin dominerade ställning på mobilmarknaden.
Under Donald Trumps tid har USA svängt och blivit mer generöst mot Qualcomm. Exempelvis stödde USA:s justitiedepartement överklagandet från Qualcomm i januari. Och försvarsdepartementet och energidepartementet har bett Kalifornien ha en mer positiv attityd mot Qualcomm.