Cpu-arkitekturen Power är från och med nu ett projekt inom Linuxstiftelsen. Tillsammans med relaterad teknik blir instruktionsuppsättningen öppen källkod.
Redan år 2013 gjorde IBM det enklare för andra företag att konstruera kretsar på sin arkitektur Power, genom släppa en del av sina intellektuella rättigheter fria. Arbetet styrdes från den egna stiftelsen Open Power Foundation.
Nu går kontrollen över till Linuxstiftelsen. Beslut om den framtida utvecklingen av Power tas från och med nu inte av IBM ensamt utan av ett majoritetsbeslut i vad som härmed blir Linuxstiftelsens 54:e projekt, ”Openpower”.
Elektroniktidningen kan inte låta bli att citera John Lennon: ”Power to the people!”.
IBM släpper samtidigt ännu fler av sina rättigheter varav den viktigaste är själva instruktionsuppsättningen. Nu är det fritt för vem som helst att bygga cpu:er som förstår Power-instruktioner och dessutom att fritt addera nya instruktioner.
IBM släpper också öppen källkod för en mjuk Power-cpu, liksom kod för OpenCapi (Open Coherent Accelerator Processor Interface) och OMI (Open Memory Interface).
Power-cpu:er finns idag företrädesvis i IBM-servrar och -superdatorer. I pressmeddelandet talar IBM om AI-acceleration som en intressant tillämpning. Att experimentera med nya instruktioner är i högsta grad intressant inom AI-området, där tekniken deep learning skördar stora framgångar samtidigt som det finns stora frågetecken för hur tekniken effektivast ska stödjas i hårdvara.
AI-acceleration är också en av de heta tillämpningarna för den heta konkurrerande öppna arkitekturen Risc-V, vilket kan ha varit en av de faktorer som IBM vägde in när det valde att släppa Power fri.
Det finns 350 medlemmar i IBM:s egen Powerstiftelse, bland dem Google, Inspur, Hitachi, Wistron, Mellanox, Nvidia och Red Hat.
IBM köpte nyligen Linuxdistributören Red Hat och IBM kan nu nöjt konstatera att det härmed företräder en plattform som är helt öppen från cpu-arkitektur och upp.