JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Tänk dig detta scenario: en mjukvaruppdatering till Tesla Model 3 programmerar bilen att stänga av bromsarna och trampa gaspedalen i botten torsdagen den 19 december klockan 17:00:00 och tio sekunder senare stänga av styrningen. 

Den som funderar i sådana här banor kring cybersäkerhet hos smarta bilar är EU-organet Enisa (European Union Agency for Cybersecurity). Det har gett ut ett 103-sidigt dokument med råd och tips till alla konstruktörer av smarta fordon – ”Enisa good practices for security of smart cars”.

Digitalisering, sensorer och datakommunikation möjliggör nya funktioner. Men de öppnar också nya sårbarheter som Enisa tycker bör adresseras.

Scenariet med mjukvaruuppdateringen är extra problematiskt eftersom det är en skalbar attack. Massor av bilar skulle drabbas samtidigt och orsaka katastrof på vägarna.

Rapporten adresserar inte bara risker kopplade till cyberattacker och data- och mjukvaruproblem, utan även risker som uppstår efter oavsiktliga fel som felkonfigureringar, efter driftstörningar som tomma batterier eller förlorad gps-signal, efter lagbrott och brutna kontrakt, efter fysiska attacker som sabotage och stöld, och efter funktionsfel som skadade sensorer.

Riskerna är graderade i skalan low, medium och high. Rekommenderade motdrag finns på alla nivåer: från penetrationstestning till säkrad bootprocess, intrångsdetektering och kodsignering.

Grunden för rapporten är frågeformulär och intervjuer med experter. 

Du kan tanka rapporten här (länk).

MER LÄSNING:
 
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)