JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svensk gassensor ska nå mobilen via EU-projekt

KTH och gassensorexperten Senseair i Delsbo har utvecklat en liten optisk koldioxidsensor. Det påstås vara världens minsta sensorkavitet som med hjälp av EU-pengar ska ta en plats i framtida mobiltelefoner, träningsarmband och smarta klockor.

KTH och Senseair har utvecklat den lilla koldioxidsensorn som består av tre delar: ljuskälla, ljusdetektor och optisk kavitet. Nu har fas två i utvecklingsarbetet tagit fart.

– Samarbetet fortsätter i det europeiska forskningsprojektet ULISSES där vi jobbar vidare med att även integrera källa och detektor, säger Floria Ottonello-Briano, vid avdelningen för mikro- och nanosystemteknik på KTH, i ett pressmeddelande.

Projektet drog igång förra året, finansieras via Horizon 2020 och ska pågå i tre år framåt.

Målet är att ta fram en koldioxidmätare som ryms i exempelvis en mobiltelefon.

– Det är framför allt i inomhusmiljöer koldioxidhalten kan nå skadliga nivåer. Där kan man tänka sig en larmfunktion som varnar att det är dags att öppna fönstret i bilen, sovrummet eller på jobbet.

– Vid träning utomhus är halten koldioxid i stället en indikation på andra farliga ämnen i luften, till exempel partiklar, kväveoxider och så vidare.

Förutom storlek är pris en avgörande faktor för om den lilla sensorn i framtiden ska kunna utgöra en standardkomponent i mobiltelefoner, smarta klockor och träningsarmband.

– Ett volympris på tio kronor styck år nog fullt rimligt med tanke på vad andra typer av MEMS-komponenter säljs för i dag, säger Kristinn Gylfason, lektor på KTH i pressmeddelandet.

– Jag skulle gissa på fyra-fem år innan det här är ute på marknaden, adderar han.

I EU-projektet ULISSES ingår förutom KTH och Senseair även AMO GmbH, Oxford Instruments Plasma Technology Ltd, Graphenea Semiconductor SL, Universität der Bundeswehr München, Catalan Institute of Nanoscience and Nanotechnology och SCIPROM Sàrl.

Strax innan årsskiftet publicerades en artikel om tekniken i Optics Letters. Här hittar du texten (länk).

Ingressbild: Den lilla sensorn är placerad i det nedre vänstra hörnet av plattan. Foto är taget av Hans Sohlström.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)