Elproduktionen från vindkraft väntas fördubblas i Sverige fram till 2022, visar Energimyndighetens kortsiktsprognos. Investeringen kommer nästan uteslutande från utlandet – främst Tyskland.
Syftet med Energimyndighetens kortsiktsprognos är att ge underlag till Finansdepartementets prognoser över skatteintäkter. Här framkommer att elproduktionen från vindkraft väntas fördubblas, från 16,6 TWh år 2018 till 38 TWh fram till år 2022.
Ökningen beror av en kraftig utbyggnad de kommande åren, skriver myndigheten. En utbyggnad som främst drivs från utlandet.
– Det är tyska energibolag som i växande utsträckning dominerar den svenska vindkraftutbyggnaden, rapporterar Rolf Lunneborg i ett inslag om skeendet på SVT Västernorrland.
Utbyggnaden av vindkraft har i stort stannat upp i Tyskland på grund av motstånd lokalt
Samtidigt är Sverige glest bebyggt och har få som protesterar plus att stora skogsägare lockas av storskaliga projekt. Det gör det attraktivt att bygga ny vindkraft i Sverige just nu.
Enligt länsstyrelsernas Nätverk för vindbruk – finansierat av Energimyndigheten – har det lett till att det kommer att investeras 80 miljarder kronor i ny vindkraft i Sverige mellan 2019 och 2021. Tyskland dominerar investeringen med 21 miljarder, följt av Frankrike, Storbritannien, Schweiz och Kina. Sverige står enligt analysen enbart för tre miljarder.
Så sent som i höstas överförde tyska Eon hela sin verksamhet inom förnybar elproduktion – däribland vindportföljen i Norden med 70 medarbetare – till den likaledes tyska energijätten RWE. I den problemtyngda vindkraftparken i Viksjö, som byggs på SCA-mark, planeras 114 vindkraftverk till en kostnad av 5,5 miljarder kronor.