Många av de laddare som vi använder för att ladda mobiltelefoner, datorer och andra batteridrivna produkter har brister. Det gäller även så kallade powerbanks och ersättningsbatterier. Resultaten kommer från ett EU-projekt där Elsäkerhetsverket deltagit.
– Att laddare är tillverkade på ett sätt som uppfyller säkerhetskraven är mycket viktigt, det är just vid själva laddningen som risken för elchock och brand ökar, säger Martin Gustafsson i ett nyhetsbrev från Elsäkerhetsverket.
Han är inspektör inom marknadskontroll.
Totalt köptes 86 laddare in från ett flertal EU-länder. Tre olika typer av laddare testades: USB-, dator- och batteriladdare. Den vanligaste anmärkningen var att laddarna inte var märkta med rätt information, det ska till exempel alltid finnas ett CE-märke som innebär att de är tillverkade för den europeiska marknaden.
Exempel på allvarligare brister var för dåligt avstånd mellan de olika ledande delarna inuti laddaren, vilket ökar risken för brand. Plasten i laddarens hölje ska tåla hög värme och fungera som självsläckande vid överhettning, vilket inte alla laddare gjorde.
– Det är svårt att veta vilken kvalitet just din laddare har, och man får också räkna med slitage då alla elektriska prylar har en livslängd. Har du en laddare utan CE-märke eller som är skadad på något vis bör du sluta använda den. En laddare kan bli ganska varm när du använder den, men den ska inte bli så het att du inte kan hålla i den, säger Martin Gustafsson.
Hur ska man då tänka när det är dags att köpa en ny laddare? Elsäkerhetsverket ger följande råd:
”Handla från en känd återförsäljare som du har förtroende för.”
I studien, som finansierats av EU-kommissionen undersöktes också 92 laddbara batterier i form av powerbanks, AA-batterier och ersättningsbatterier till mobiltelefoner. Tio av dessa hade brister som var allvarliga med risk för brand. De vanligaste felen var att celler i batterierna inte klarade kortslutning eller att de inte klarade överhettning.
Litiumjonbatterier, som exempelvis sitter i mobiltelefoner och elcyklar, är dessutom känsliga för hårda stötar och temperaturer.
Lägg därför aldrig din telefon i exempelvis bilens instrumentbräda när det är soligt, eller utomhus en längre tid om det är minusgrader, uppmanar Elsäkerhetsverket.
Totalt deltog 12 EU-länder i CASP som står för ”Coordinated Acitivites on the Safety of Products Projekt”.