Det billigaste sättet att långsiktigt försörja ett svenskt hushåll – både i norra och södra Sverige – med elektricitet, är en hybridlösning: att ha egna solceller och batteri, men också vara kopplad till elnätet. Det framkommer i ett färskt exjobb utfört av två KTH-studenter.
– Analysen om huruvida det kan bli ekonomiskt rationellt för en kund att gå offgrid är kanske det mest spännande i rapporten då den, så vitt vi vet, är den första i sitt slag att publiceras i Sverige, säger Jesper Björkman, en av två rapportskrivare, i ett pressmeddelande.
Exjobbet har han gjort med KTH-studenten Simon Lundqvist på uppdrag av branschföreningen Power Circle. Tillsammans har de studerat när det med hjälp av enbart solceller, batterier och vätgaslagring kan bli ekonomiskt rationellt för ett vanligt svenskt hushåll att helt koppla sig loss från elnätet.
Exjobbets fokus har varit att försöka svara på frågan OM och i sånt fall NÄR det i Sverige kan vara lönsamt att gå offgrid i större skala. Resultatet kan tyckas nedslående: en offgrid-lösning är sannolikt inte lönsam förrän år 2040.
Analysen basers på många antaganden, eftersom det idag finns allt för få kända fall där hushåll själva valt att helt och hållet frikoppla sig från elnätet. För att undersöka den ekonomiska lönsamheten har de två studenterna istället modellerat två villor: en i Östersund och en på Gotland.
Det två hushållen utrustades med solceller, batterier och vätgassystem med elektrolysör, tankar för vätgaslagring och bränslecell, och systemen dimensionerades för att täcka hushållens elkonsumtion året om. Under sommaren användes överskottet av solel för att producera vätgas som lagrades i tankarna, för att sedan åter omvandlas till el i bränslecellen på vintern. Båda hushållen antogs ha elbil, bergvärme och ett enkelt styrsystem så att effektertopparna reducerades.
Som jämförelse undersöktes även två typer av prosumenter, så kallade hybridhushåll, med solceller respektive solceller och batterier. Båda anslutna till elnätet.
Slutsatsen är tydlig. Alternativet som är mest attraktivt rent ekonomiskt för fristående svenska hushåll är att vara delvis självförsörjande.
Något som däremot Power Circle menar bör analyseras är hur den ekonomiska förutsättningen för att gå off-grid är för flerbostadshus eller områden med flera hushåll, där den stora kostnaden för vätgaslagret kan slås ut på fler konsumenter och användas mer effektivt.
Redan idag finns bostadsbolag som beslutat att gå offgrid: Vårgårda Bostäder har ett pågående projekt med målet att göra ett antal miljonprogramshus självförsörjande, och i början av sommaren annonserades det att bostadsbolaget Vätterhem i Jönköping planerar att bygga flerbostadshus utan koppling till nätet.
Du kan läsa hela exjobbsrapporten (länk).