JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. MPEG-poolen har fått en utmanare

Någon har krossat drömmen om att MPEGLA:s nya standard VVC skulle ha en enda patentpool. En pressrelease från MPEGLA antyder att någon håller på att forma en konkurrerande patentpool.

Videostandardorganisationen MPEGLA meddelar att den helt står bakom patentpoolen MC-IF och dess strävan att samla samtliga patent relevanta för videokodningenstekniken VVC (Versatile Video Coding) i en enda pool.

Och? Något annat hade varit en sensation eftersom det var MPEGLA-medlemmar som år 2018 bildade MC-IF.

Men orsaken till det plötsliga uttalandet nämns i samma pressmeddelande. Någon tycks har bildat en alternativ patentpool. Denna någon refereras endast till som ”one party”. Elektroniktidningen har hittills inte lyckats googla upp vem det handlar om.

Det faktum att det finns tre patentpooler – och dessutom flera företag som står utanför dem alla – för den föregående standarden HEVC tros vara ett skäl till att den standarden inte lyckats bli framgångsrik inom strömmande media över Internet.

Och nu finns alltså tecken på att VVC kan vara på väg att drabbas av samma öde.

Licensproblemen med HEVC tros vara en orsak till att den konkurrerande organisationen AOMedia föddes. Bakom Aomedia (Alliance for open media) finns amerikanska webbjättar som Google, Microsoft och Netflix.

HEVC har fått ett bra genomslag inom klassisk telekom, exempelvis för video via satellit. Men i datakomvärlden går det trögare. Google har exempelvis vägrat trycka på knappen för att aktivera HEVC i Chrome.

Det har stormat på MPEG under några år på grund av läget kring pooler och konkurrensen från AOMedia.

Den senaste utvecklingen är att MPEG:s inofficielle grundare och ständige ordförande Leonardo Chiariglione har hoppat av. Leonardo Chiarigliones missnöje med MPEG hade jäst under en tid och den 6 juni tackade han nej till alla erbjudanden om nya poster.

Droppen tycks ha kommit när Microsofts videonestor Gary Sullivan efter en omorganisation valdes till ordförande. Det får erkännas att Leonardo Chiariglione har ett ganska bra argument: Microsoft är en av grundarna av konkurrenten AOMedia.

– Att Sullivan lyfts upp ser onekligen utifrån ut som att räven sätts att vakta hönsgården, även om han är fläckfri och har imponerande meriter, kommenterar branschsajten Streaming Media.

– Någonstans på campus i Redmonds finns tveklöst anställda som helst skulle önska att MPEG helt enkelt bara försvann.

Leonardo Chiariglione dödförklarade MPEG och dess partner ISO redan innan han avgick, så delvis var det han själv som gjorde sig omöjlig som ordförande.

Istället är han nu i färd med att starta ett eget videokodningsiniativ kallat MPAI (Moving Picture, Audio and Data Coding by Artificial Intelligence). Initiativets fundament är att standardiserings­processen i sig ska se till att det bara uppstår en enda patentpool. MPAI ska gärna även bestämma licenspriserna i förväg.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)