Nu är det officiellt att det svenska solcellsföretaget Midsummer startar ett italienskt dotterbolag med säte i Rom. Nästa steg är en egen fabrik i södra delen av Italien för tillverkning av solpaneler, samt att surfa på landets färska skatterabatt för alla husägare som installerar solcellssystem.
Jarno Montella |
– Det finns inget annat bolag i världen än Midsummer som kan tillverka så tekniskt avancerade och estetiskt häpnadsväckande solpaneler som Wave, Slim och Bold, säger Jarno Montella, vd på Midsummer Italia i ett pressmeddelande.
Slim är Midsummers flaggskepp – det är en solpanel anpassad för falsade plåttak, och trots att den bara är två millimeter tjock producerar den 112 W/kvm med en verkningsgrad på upp till 16 procent på cellnivå. Wave påstås vara världens första solceller som är anpassade för takpannor, medan Bold är en solpanel för platta tak.
Jarno Montella rekryterades till Midsummer tidigare i år. Närmast kom han från rollen som vd på solcellsföretaget Hanergys italienska dotterbolag. Med sin erfarenhet inom solcellsbranschen och kunskap om Italien tar han nu på sig uppgiften att dra nytta av den färska 110-procentiga skatterabatten som gör det extremt fördelaktigt för husägare i landet att installera solcellssystem (se faktaruta).
FAKTA: Ny italiensk skatterabatt på solcellssystemSkatterabatten är tillgänglig om du energieffektiviserar ditt hus två klasser, exempelvis om du går från C till A. Då måste du till exempel tilläggsisolera minst 25 procent av ytan på ditt hus eller installera en värmepump. Om du gör det får du 110 procents skatterabatt på solpanelsinstallationer upp till en kostnad om 2,4 euro per watt. Denna skatterabatt betalas ut under fem års tid. Skatterabatten är transfererbar så du kan sälja den till en bank som ger dig pengar eller så kan installatören ta över skatterabatten och då minska fakturabeloppet med motsvarande summa. |
Den nämnda skatterabatten klubbades igenom i början av sommaren i Italien. Från början var planen att den skulle gälla fram till den sista december nästa år, men igår förlängdes den till och med 2024, skriver Sven Lindström, vd på Midsummer, till Elektroniktidningen
Närmast planerar Midsummer att utöka sin produktionskapacitet genom att starta en fabrik i södra Italien med en kapacitet på 50MW-solpaneler per år. Planen är att sälja till privata premiumkunder via utvalda partners i Italien. Likaså ser företaget en möjlighet att förnya takinstallationer med gamla solpaneler och höga så kallade feed-in-tariffer.
Feed-in-tariffer är en statlig subvention för solel som garanterar ett högt förbestämt elpris på den producerade elen som säljs till nätet. Subventionen gör det lätt och säkert att veta framtida intäkter från anläggningen eftersom feed-in-tariffer normalt gäller i 20 år.
Även när det gäller etableringen av en fabrik i Italien handlar det om att dra nytta av landet generösa finansieringsstrategi. Det svenska företaget bedömer att en stor del av investeringskostnaden för den kommande fabriken kommer att finansieras genom bidrag från italienska myndigheter.