JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Göteborgsföretaget Nortical vill hjälpa företag att vårda sina batterier och tar in 11 miljoner i investeringar för kunna sätta sin programvara snabbare på marknaden.

Ingenjörerna på Nortical vet allt om hur litiumjonbatterer degraderar och hur man ska använda dem för att ge dem ett långt liv.

Bolagets konkreta produkt är programvara som använder AI, blockkedjor och digitala tvillingar för att logga status, åldrande och degradering, och ge rekommendationer på kundens batterisystem oavsett om de används i fordon eller som energilager. Programvaran samlar löpande in data om hur batterierna används. 

– Om du har en flotta av kommersiella fordon så finns det ofta mycket du kan göra både vad gäller att förlänga batteriernas livstid och optimera de operativa kostnaderna, konstaterar bolaget på sin webbplats.

Batterier åldras och presterar på ett komplicerat sätt efter användning, och behöver individuellt bemötande.

En del av ekonomin ligger i att de väl omhändertagna batterierna kan få ett andra liv i en ny tillämpning. Eftersom Nortical hållit koll sitter företaget på bra information om deras status och värde och kan exempelvis fungera som en oberoende part i en värdering.

Kristoffer
Syversen

– Vi vill göra det möjligt att använda batterier på ett bättre, mer hållbart sätt, både vad gäller prestandan i batterierna och när det gäller återvinning och återbruk av batterierna, säger Norticals teknikchef Kristoffer Syversen, i ett pressmeddelande. 

Han är en av de tre grundarna tillsammans med Axel Kullander och Pavel Calderon.

Nortical grundades i fjol under namnet EV Ledger. Detta är den första investeringsomgången. Pengarna kommer från Almi, Norrsken, Jellyfish, E14 plus ett antal affärsänglar. Bolaget har tidigare levt på finansiering från Vinnova, Västra Götalandsregionen och Familjen Kamprad.

En av de första kunderna är e-sparkcykelföretaget Voi.

MER LÄSNING:
 
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)