Norska blivande batteritillverkaren Morrow ska tillverka en koboltfri katod på ett recept från danska kemiföretaget Haldor Topsøe.
Tjugo procent billigare kan battericeller bli om de utrustas med Haldor Topsøes katoder, enligt företaget, som har utvecklat aktiva material för katoder i ett decennium. Närmare bestämt för koboltfria katoder till LNMO-battericeller (litium, nickel, mangan, oxid).
Företagets erfarenhet inkluderar industriell tillverkning i volymer som mäts i ton, som Haldor Topsøe formulerar det. Haldor Topsøes berättar mer om sitt material i en bloggpostning (länk).
Morrow är ett av hittills tre projekt att volymproducera battericeller i Norge.
De två bolagen har tecknat ett avsiktsavtal om att inleda pilotproduktion av katoden i Norge. Målet är att kunna sköta fullskalig katodproduktion på egen hand på det danska receptet. Det blir i så fall första gången som aktiva material för katoder produceras i Norge.
– Vår ambition är att utveckla och producera världens met kostnadseffektiva och hållbara batterier, säger Morrow Batteries vd Terje Andersen.
– Och samarbetet med Haldor Topsøe är ett viktigt steg i den riktningen.
LNMO-celler kännetecknas enligt Morrow av hög arbetsspänning och hög energidensitet jämfört med dagens batterier. Det vill säga längre räckvidd eller mindre batteripack i en färdig elbil. Dessutom ska de klara snabb laddning och urladdning.
Poängen med avsaknaden av kobolt – och även ett lågt nickelinnehåll – är att det blir billigare så.
Morrows anläggning ska byggas i Arendal på sydkusten. Eller ”batterikusten”, som Morrow hoppas den ska bli känd som i framtiden. Industriområdet för cellfabriken och katodfabriken, och eventuella ytterligare anläggningar, kallas Morrow Industrialization Centre.
Produktion ska starta 2024 och slutmålet är en årsproduktion på 32 GWh.
I norra Norge, i Mo i Rana, ska bolaget Freyr starta produktion år 2022. Den tredje aktören, Panasonic, är inte klar med sin utvärdering.
I Sverige startar Northvolt produktion i Skellefteå redan i år.