JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. EU överväger halvledarfabrik med TSMC eller Samsung

Den Europeiska unionen vill enligt nyhetsbyrån Bloomberg minska beroendet av Asien för halvledarkretsar. Tanken är att ta hjälp av TSMC eller Samsung för att kunna bygga en storskalig fabrik med en process på 10 nm eller mindre.

Allt är än så länge löst i kanten, men ryktet har fått Frankrikes finansminister att kommentera saken och bekräfta att TSMC och Samsung är möjliga samarbetspartners. Att Europa på egen hand skulle utveckla en halvledarprocess på 10 nm eller mindre är inte realistiskt.

– Utan egen kapacitet på mikroelektronik kommer inte Europa att ha någon digital självständighet, sade EU-kommisionären Thierry Breton på Hannovermässan i fjol.

EU har dock ännu inte lanserat något program för att bygga en halvledarfabrik, vilket kan kosta uppåt 100 miljarder kronor.

Tysklands finansminister Peter Altmaier sade förra veckan att han vill se en större europeisk satsning på halvledarområdet inklusive tillverkning. Enligt den tyska tidningen Handelsblatt arbetar Peter Altmaier tillsammans med sin franska kollega Bruno Le Maire och företrädare för andra länder på ett så kallat IPCEI-projekt (Important Project of Common European Interest) för halvledarbranschen. Det skulle förutom tillverkning även omfatta konstruktion och utveckling.

I artikeln nämns att EU-programmet skulle kunna landa på 20 till 50 miljarder euro, om man räknar ihop vad företagen själva investerar med de pengar som staterna kan bidra med.

Idag står Europa för mindre än 10 procent av den globala halvledartillverkningen. De europeiska tillverkarna som Infineon och NXP förlitar sig till största delen på foundries som TSMC.

Global Foundries har visserligen en fabrik i Dresden, men den kör 28 nm CMOS plus FDSOI på 22 nm.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)