JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Forskare vid KTH har i ett projekt tillsammans med Ericsson tagit fram en remsa med en mängd små antenner som kan placeras i princip var som helst. I framtiden kan antennerna komma att bli en del av väggen i vardagsrummet eller husfasaden, menar forskarna.

Idén till remsorna med små antenner uppstod i en diskussion om att dra kabel till varje ny antenninstallation.

– Om vi ändå ska dra kabeln, kan vi inte samtidigt stoppa in ett antal antenner på vägen också? Detta projekt är en vision om hur det kan fungera om fem-sex år. Att bygga fler basstationer inomhus, med mobilteknik istället för wifi, förklarar Emil Björnson i ett pressmeddelande och fortsätter:

– En bra idé eftersom wifi inte är utvecklat för mobilitet och inte hanterar rörelse lika bra.

Emil Björnson är professor vid avdelningen för kommunikationssystem på KTH, och specialist inom 5G och mobilmaster.

Resultatet i ett forskningsprojekt med Ericsson kallar han lite skämtsamt "mobilmast på löpmeter". Det handlar om små antenner som riktas elektroniskt. Olika tidsfördröjning gör att signalen från de olika antennerna når mobilanvändaren samtidigt.

Framåt ser Emil Björnson en mängd möjliga forskningsinriktningar med små mobilantenner i fokus.

 – Det handlar om att sprida ut antennerna. Remsorna är ett sätt, ett annat är ett antal antenner monterade över en hel fasad. Med nya geometriska former kan nya fysikaliska fenomen utnyttjas, och det är enklare att fokusera signalerna mot mobilanvändarna, säger han.

Något som kallas intelligenta reflekterande ytor eller elektroniska speglar är också ett spännande forskningsområde.

Här handlar det om en metod att förstärka signalen, och som är speciellt intressant vid högre överföringsfrekvenser. De elektroniska speglarna lyssnar och skickar vidare signalerna samtidigt.

 –  Det är skillnaden mot till exempel wifi-repeaters som inte är lika snabba. De här reflekterande ytorna är ett av de mest hajpade koncepten i nästa generations mobilnät, 6G, konstaterar Emil Björnson.

Foto: Anna Nilsen

MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus