JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Things får Europa som spelplan

Svenska Things – som kallar sig accelerator för uppstartsföretag – har kommit med i DeepTech Alliance, en sammanslutning vars mål är att matcha europeiska småbolag, vassa inom det som kallas deeptech, med stora internationella företag. Därmed utvidgar Things sin svenska spelplan till att omfatta Europa.

Magnus Melander

– Det har varit vår dröm att komma med i DeepTech Alliance, säger Magnus Melander, medgrundare av Things, till Elektroniktidningen.

I sin övertygelse om mötets kraft startade Magnus Melander kontorshotellet Things på KTH tillsammans med Linda Krondahl, idag vd, för sju år sedan.

Redan från start visste både Linda och Magnus att verksamheten inte skulle bli lokal i huvudstaden, hela Sverige måste inkluderas för att göra skillnad.

– Är du ett svenskt startupbolag i säg Linköping, eller annan stad i Sverige, då kanske du i bästa fall får jobba med inkubatorn i den staden. De är bra på det, men jag brukar säga att innovationsbolagen blir barn till den lokala industrin, säger Magnus Melander, och adderar:

– Det tog vi fasta på. Vi insåg att vi måste jobba tvärs över hela landet med Things.

Samtidigt är Sverige litet, och Europa fragmenterat.

Det senare har DeepTech Alliance – grundat av sex organisationer i Tyskland, Frankrike, Schweiz, Italien, Israel och Danmark – insett. Huvudsyfte för DeepTech Alliance är att stärka Europas konkurrenskraftig mot framförallt Nordamerika och Kina inom det som kallas deeptech, och som omfattar forskningstunga tekniker såsom artificiell intelligens, machine learning, robotik, nya material, energi-, vatten- och bioteknik och mycket mer.

– Europa måste bli mer självförsörjande, och vi måste låta våra egna bolag släppas fram bättre. För mig är det en attraktiv idé.

Things kommer in som sjunde medlem i DeepTech Alliance och blir också den första utanför grundarna att ansluts till organisationen.

– De har jobbat rätt länge sinsemellan med hur verksamheten ska styras, men också hur den ska bli större. Vi har väl pratat med dem i ett halvår, och nu är vi med. Det betyder att vi kan ta det vi gör på Sverigenivå till Europa.

I dag har Things cirka hundra medlemsföretag, hälften stora och hälften mindre. Bland de små är en tydlig majoritet svenska från hela landet. Till detta kommer 23 internationella partners i form av mässor, konferenser och andra liknande verksamheter.

En stor del av arbetet går ut på att matcha företag på olika sätt – här ingår att ordna olika typer av aktiviteter. Som exempel nämner Magnus Melander något kallat Accelerationsprogram.

– Ta vårt samarbete med Godel och Ellevio. För andra året har de bett oss att hitta riktigt vassa utvecklingsbolag inom området energi, framförallt sådana som vill skynda på transformation från fossilt till förnyelsebart.

– Då ordnar vi något vi kallar Innovation Challenges, som är en utmaningsdriven verksamhet där företag får tävla om ett samarbete. Förra året var det två bolag som vann, ett i Malmö och ett i Uppsala.

Startup4Climate är namnet på utmaningen som Things gör för Godel och Ellevio, som i sin tur delar ut två miljoner kronor till de bolag som vinner.

Förra året vann två bolag, ett i Malmö och ett i Uppsala. Nu på onsdag, den 5 maj, går årets Startup4Climate. Här kan du registrera dig dit om du vill (länk).

Genom DeepTech Alliance kan Things vara med och ordna liknande evenemang, men med Europa som spelplan.

– Just nu arbetar vi med ett accelerationsprogram inom Industri 4.0 inom DeepTech Alliance. Vi tror att det blir 12 riktigt vassa bolag som tas ut från våra olika länder och som vi ska hjälpa att matcha med kunder och kapital i våra länder, förklarar Magnus Melander, och fortsätter:

– Tanken är ett program på cirka sex veckor i höst, och där får vi på Things plocka in två företag. Det blir en snabbfil för lovande svenska småföretag.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)