JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Slår ut corona med UVC

LightLab Sweden har utvecklat en teknik som inaktiverar bakterier och virus med hjälp av ljus med UVC-våglängd. En färsk studie från Italien visar att den svenskutvecklade lösningen kan inaktivera viruset SARS-Cov-2.

Rune Torbjörn

Uppsalaföretaget LightLab Sweden har under fem år utvecklat en UVC-teknik som företaget döpt till PureFize.

Tekniken är varken baserad på kvicksilver eller lysdioder. Istället skapar företaget UV-ljus med en våglängd mellan 100–280 nm genom fältemission.

I en ny studie – publicerade i International Journal of Environmental Research and Public Health (länk) – har PureFize testats på SARS-Cov-2-viruset. Resultatet är mycket positivt – det visar sig att 99,9999 procent av viruset efter testet är inaktivetrat.

Så skapas UVC-ljuset

LightLab Sweden utvecklar tekniker för att skapa nanostrukturer, som kan användas på flera sätt.

I en UV-ljuskälla baserad på fältemission används en katod med nanostrukturer som emitterar elektroner. En spänning förstärker det elektriska fältet till de nivåer som krävs för att skapa en elektronström ur materialet. I princip blir den elektriska fältstyrkan på nanostrukturernas spetsar så hög att elektronerna dras ut ur materialet, utan att man behöver tillföra energi på andra sätt till exempel genom värme.

Elektronerna accelereras i vakuum mot en anod som alstrar ljus när elektronerna träffar. Ljusets våglängd bestäms av materialets egenskaper.

– Många företag på marknaden hävdar att deras produkter inaktiverar SARS-CoV-2 på olika ytor, men få har faktiskt genomfört vetenskapliga tester av sina produkter, säger Rune Torbjörn, vd på LightLab Sweden.

Förutom studien om SARS-Cov-2 från Italien har företaget även genomfört vetenskapliga studier som visar att den egna tekniken är effektiv mot flera andra vanliga virus och bakterier, såsom kolibakterie, salmonella och stafylokocker.

LightLab Sweden hävdar att den egna tekniken i framtiden skulle kunna integreras i många olika tillämpningar, både befintliga och nya produkter, utan omfattande produktutveckling. Företaget menar att metoden kan användas i allt från ventilationssystem, värme- och kylskåp till offentliga miljöer och sjukhus där högre nivåer på renlighet krävs.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)