JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. VR-podd om batteriutveckling

I Vetenskapsrådets podd-serie Om Vetenskap handlar det senaste avsnittet om batterier och batteriteknik. Uppsalaprofessorn Kristina Edstöm är en av flera som frågas ut om hur framtidens batterier egentligen ser ut och vilka utmaningar som finns inom batteriforskningen.

Avsnitt 5 i VR:s podd-serie Om Vetenskap heter ”Batterier – framtidens svar på klimatkrisen?”

Under knappa 24 minuter tar programledare Sofie Pehrsson upp en hel mängd intressanta frågor när hon bland annat intervjuar Kristina Edstöm på Ångströmslabbet, som leder Nordens största grupp av batteriforskare och också är ansvarig för det storskaliga europeiskt forskningsprojekt Battery 2030+.

Avsnittet styckar batteriet på längden och tvären. Historik där allt från de allra första batterierna till dagens populära uppladdningsbara litiumjonbatterier, med mellanlandningar på bland annat nickelkadmium och blysyra, tas upp.

Kristina Edstöm berättar om battericeller, hur batterier är uppbyggda samt litiumjonbatterier – var de passar att användas och deras fördelar i form av energimängd, verkningsgrad och livslängd. Samtidigt som hon även förklarar varför det idag inte går att använda uppladdningsbara batterier i vissa tillämpningar, såsom i en pacemaker eller liten hörapparat.

Christian Strietze, som utvecklar organiska batterier på Uppsala universitet, förklarar vad organiska batterier är, varför de är intressanta miljömässigt och hur de kan komma att användas i storskalig energilagring i framtiden.
Så om du är nyfiken på vad man använder gigantiska batteriparker till, vad nedbrytbart batteri är bra för, hur vind- och solkraft förändrar balansen i elnätet och hur dagens forskarna bidrar här, då är podden värd sina dryga 20 minuter.

Här kan du nå podden (länk).

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)