JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nu klarar Ericssons radiomoln fullfjädrad 5G

I höstas lanserade Ericsson sin första molnbaserade mjukvara för radionätet, så kallad Cloud RAN. Då handlade det om produkter för de lägre frekvensbanden. Nu utökas det till mellanbanden, som omfattar frekvenser från 2,5 GHz till 5 GHz, vilket behövs för att ge en fullfjädrad 5G-upplevelse.

– Vår bild är att det är nu det börjar mogna så vi kan gå all-in och att Cloud RAN är relevant för alla olika typer av sajter och alla användarfall, säger Mathias Riback, ansvarig för Cloud RAN-produkter på Ericsson.
När Ericssons molnlösning nu ska stödja 3,5 GHz-banden ställer det betydligt högre krav på prestanda eftersom tekniker som massiv mimo – med 64 antennelement i nedlänken och lika många i upplänken – ökar komplexiteten avsevärt. Plus att de högre frekvenserna har betydligt större bandbredd.

– En annan skillnad mot det vi lanserade i höstas är att vi ser att Cloud RAN kan finnas på vilken typ av sajt som helst.

Det kan lika gärna handla om en operatör med landstäckande 5G-nät som ett industriföretag med ett privat nät. Och på alla typer av sajter, både inomhus och utomhus.

Dessutom ska operatörerna inte behöva kasta ut befintliga lösningar för radionätets mjukvara bara för att de vill inför Cloud RAN. Via det som Ericsson döpt till Cloud Link kan den nya molnlösningen kommunicera med befintlig mjukvara för 5G NR.

– Har du redan rullat ut 5G på låga band med dedikerad hårdvara kan du ha kvar det och gå över i den takt som känns rimlig.

Cloud Link gör det möjligt att exempelvis köra carrier aggregation över både lägre frekvensband – som har Ericssonutvecklad hårdvara för mjukvaran – och högre frekvensband där mjukvaran körs på ny, generisk telekomhårdvara.

En tredje sak Mathias Riback lyfter fram är samarbetet med Intel. Ericsson och halvledarjätten har samarbetat under många år i olika projekt. Denna gång handlar det om x86-processorer till de serverkort som ska köra molnlösningen.

– Vi har jobbat med Intel kring Cloud RAN sedan 2016. Det senaste året har vi fördjupat samarbetet för att x86 kan bli ett alternativ när vi lägger till midband.

Beroende på konfigurering kan kraven på beräkningskraft öka hundra gånger när man tar steget till midband och massiv mimo.

– Intel har förbättrat sin road map, mycket kring den är kunddrivet.

Ett antal företag inklusive HP Enterprise är redo att lansera serverkort.

– Vi jobbar med dem för att få fram lösningar som passar för RAN och det kommer att finnas en hel radda.

Kraven är lite annorlunda jämfört med vad som behövs i vanliga serverhallar.

– Vi har jobbat för att få till saker som att all kablering är på framsidan, att packa servrarna tätare och att få in fler servrar på samma blad.

Dessutom kan det finnas mekaniska krav eller speciella kylkrav för de kort som ska sitta i utomhuskabinett långt ut i näten.

Tilläggas kan att Ericsson kommer att fortsätta utveckla egen hårdvara för att köra sin mjukvara i radionäten.Det blir upp till kunderna att välja vad de föredrar.

– Det man bygger med en asic kommer alltid att vara mest energieffektivt, säger Mathias Riback.

Det Cloud RAN som Ericsson lanserade i höstas blir kommersiellt tillgängligt under hösten, medan den utökade versionen som lanseras nu kommer att släppas nästa höst.

– Det hände med core och det börjar hända med RAN. Det kommer att vara en lång resa, men över tid finns det fördelar med att använda harmoniserad IT-hårdvara.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)