JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Kraftvärme kan ge bioolja

Kraftvärmeverk ger fjärrvärme och elektricitet, men i framtiden kan de även få i uppgift att producera bioolja som exempelvis kan bli biodrivmedel. Sveriges kraftvärmeverk har potential att producera över 20 procent av dagens energibehov inom transportsektorn, enligt en ny studie.

– Enligt våra tester och beräkningar kan kraftvärmeverk bidra med stora mängder inhemsk bioolja som kan ersätta fossil olja både för uppvärmning och i transportsektorn, säger Lovisa Björnsson, professor i miljö- och energisystem vid LTH i ett pressmeddelande.

Under två och ett halvt år har forskare vid Lunds Tekniska Högskola (LTH) undersökt en möjlig vidareutveckling av kraftvärmeverket i Örtofta strax utanför Lund tillsammans med kommunalägda Kraftringen i Lund och Karlstads universitet.

Processen de studerat kallas pyrolys. I den hettas biomassan snabbt upp och förångas och kondenseras sedan ner till en vätska som består av en mix av kolkedjor, på samma sätt som fossil olja.

– Bara anläggningen i Örtofta kan producera motsvarande 0,7 TWh bioolja per år. Det kan jämföras med att exempelvis användningen av svensk biogas i transportsektorn motsvarar 1,1 TWh.

Forskarna konstaterar att det krävs mer flytande biodrivmedel till transportsektorn, men också kemikalieindustrin, för att Sverige ska nå sitt klimatmål till år 2030 och 2045. Hittills har landets behov av flytande biodrivmedel främst tillgodosetts genom import.

I Sverige finns nära hundra kraftvärmeverk som skulle kunna börja producera pyrolysolja på samma sätt som Örtofta. En sådan produktion skulle kunna bidra med 20 TWh bioolja, vilket är 2 TWh mer än den svenska biodrivmedelsimporten år 2019. Den totala energianvändningen inom transportsektorn var samma år 90 TWh.

Projektet har finansierats av Energimyndigheten och Kraftringen, som nu också går vidare med att undersöka förutsättningarna för att bli producent av pyrolysolja.

Sedan tidigare finns planer på en första kommersiell europeisk produktionsanläggning av pyrolysolja för biodrivmedel i Gävle. Där ska sågspån från träindustriföretaget Setra omvandlas till pyrolysolja som raffineras vidare vid Preems raffinaderi i Lysekil.

Här kan du läsa den ovan nämnda studien (länk).

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)