Den information som Ericsson lämnade till det amerikanska justitiedepartementet kring bolagets internutredning i Irak inför uppgörelsen i december 2019 var inte tillräcklig anser det amerikanska justitiedepartementet (DOJ). Dessutom har bolaget enligt DOJ brutit mot sina skyldigheter att informera om uppgifter som framkommit därefter. Det skriver Ericsson i ett pressmeddelande.
Den amerikanska finansinspektionen och det amerikanska justitiedepartementet utredde var för sig Ericssons affärer från 2013 respektive 2015 gällande brott mot USA:s korruptionslagar utomlands.
Det handlade om bokföring och redovisning i Kina, Djibouti, Indonesien, Kuwait, Saudiarabien och Vietnam samt mutor i Djibouti, Kina och Saudiarabien.
Den 6 december 2019 slöt Ericsson en överenskommelse med det amerikanska justitiedepartementet som innebär att åtalet läggs ned om Ericsson uppfyller villkoren i avtalet som löper över tre år.
Dessutom fick företaget en bot på 10,1 miljarder kronor.
I slutet av oktober meddelade Ericsson att DOJ anklagade företaget för att ha undanhållit dokument och faktauppgifter som var kopplade till uppgörelsen från 2019.
I februari kände Ericsson sig tvunget att lätta på förlåten kring den internrapport som gjordes 2019 och som visar att det förekommit korruption i Irak och att pengar kan ha gått till terrororganisationer.
Utredningen omfattade åren 2011 till 2019 och ledde till att anställda fick lämna företaget.
Nu meddelar alltså Ericsson att DOJ anser att företaget brutit mot överenskommelsen genom att inte informera fullt ut om rapporten.
– Det är för tidigt att i detta skede att förutsäga vad detta kommer att leda till, skriver Ericsson i pressmeddelandet.