JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svensk teknik ska rena kranvatten i asiatiska hushåll

Lightlab Sweden – som utvecklat UVC-teknik som inaktiverar bakterier och virus – har tecknat ett samarbetsavtal med vattenreningsföretaget Liquinex i Singapore. Tanken är att den svenska tekniken ska användas för att ge rent kranvatten i hushåll, initialt i indonesiska Jakarta.

Uppsalaföretaget har utvecklat en UVC-teknik som renar vatten utan hjälp av vare sig kvicksilver eller lysdioder. Istället skapar företaget UV-ljus med en våglängd mellan 100–280 nm genom fältemission, en teknik företaget döpt till Purefize.

Vattenreningsverk i miniatyr.

Nu är tanken att Purefize ska integreras i ett vattenreningsverk kallat Liquinex Waterwall. Det handlar om ett vattenreningssystem i miniatyr för hushåll och fastigheter som med hjälp av den svenska tekniken kan döda bakterier, virus och andra mikroorganismer som är hälsofarliga.

Liquinex påstås ha fått idén till sitt vattenreningssystem från Teslas Powerwall

Problemet i många länder är att kranvattnet är så pass förorenat att människor tvingas att köpa kranvatten på flaska eller dunk. I Jakarta– där Liquinex Waterwall kommer att introduceras först – använder 75 procent av hushållen vatten på flaskor och dunkar.

Så placeras Liquinex Waterwall.

– Med hjälp av Purefize kan vi kostnadseffektivt förse hushåll med rent och säkert vatten från varje kran och på så sätt förbättra levnadsstandarden för väldigt många människor, säger Bashir Ahmad, vd på Liquinex, i ett pressmeddelande.

Lightlab Swedens teknik är som nämnts baserad på fältemission. Ljuskällan använder en katod med nanostrukturer som emitterar elektroner. En spänning förstärker det elektriska fältet till de nivåer som krävs för att skapa en elektronström ur materialet.

I princip blir den elektriska fältstyrkan på nanostrukturernas spetsar så hög att elektronerna dras ut ur materialet, utan att man behöver tillföra energi på andra sätt än till exempel genom värme. Elektronerna accelereras i vakuum mot en anod som alstrar ljus när den träffas. Ljusets våglängd bestäms av materialets egenskaper.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)