Efter sommaren kommer deltagarna i KTH:s forskningscenter Tecosa att få tillgång till ett 5G-nät med så kallad network slicing. Tekniken reserverar bandbredd och garanterar korta svarstider vilket öppnar för nya tillämpningar, som självkörande fordon.
– Det vi installerar på KTH är första generationens network slicing på 5G, berättar Malina Borg Sigg, 5G-expert på Telenor i ett pressmeddelande.
– För den här typen av utveckling krävs extremt hög tillförlitlighet och säkerhet. Med network slicing kan vi klara svarstider på mindre än 10 millisekunder.
Kompetenscentret Tecosa på KTH leds av Martin Törngren, professor i inbyggda styrsystem, och James Gross, professor i kommunikationssystem.
Ericsson, Atlas Copco, Afry och Saab finns bland medlemmarna i centret, som sysslar med Edge Computing och cyberfysiska system.
Network slicing kan jämföras med en egen fil bredvid motorvägen med specifika anpassningar.
– Tänk dig en uppkopplad ambulans som kör förbi en fullsatt arena med många användare och hög belastning på 5G-nätet. Ambulansen kan med network slicing få en högre prioritering i nätet än andra användare på arenan och således upprätthålla god förbindelse med sjukhus eller läkare, förklarar Malina Borg Sigg i pressmeddelandet.