JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. 25 procent effektivare: Solpaneler med perovskit allt närmare kommersialisering

Ett halvgenomskinligt lager av perovskit under täckglaset på solpanelen ökar verkningsgraden med 25 procent. Som en del i arbetet med att kommersialisera tekniken har uppstartsföretaget Evolar i Uppsala nu visat att panelerna får en livslängd på minst 25 år.

Perovskiter

är en grupp material med samma kubiska kristallstruktur som kalciumtitanoxid (CaTiO3). De ingående ämnena är billiga, plus att tillverkningsprocessen är enkel och energisnål vilket har gjort perovskit till ett lovande material för optokomponenter.
Namnet kommer från den ryska 1800-talsmineralogen Lev Perovski.  

Kiselbaserade solceller har svårt att nå särskilt långt över 20 procents verkningsgrad, nu kan de ta ett rejält prestandakliv med hjälp av ett lager av perovskit under täckglaset vilket skapar en så kallad tandemcell. Lösningen lovar att öka verkningsgraden med 5 procentenheter och därmed kan cirka 25 procent av den solenergi som träffar panelen omvandlas till el.

Lagret med perovskit tar hand om energin från ljus med kortare våglängder som ligger åt det blåa hållet med ett bandgap på cirka 1,6-1,7 eV, medan kiselcellen tar hand om det ljus som ligger åt det röda hållet med ett bandgap på drygt 1 eV.

Evolar grndades år 2019 för att kommersialisera tekniken. Delar av personalen var även med och grundade Solibro år 2003, ett företag som utvecklade tunnfilmssolceller på glas.

Tekniken hade visserligen en verkningsgrad runt 24 procent men kunde inte konkurrera med solceller på kisel och försattes till slut i konkurs.

Evolar köpte labbet i Uppsala där verksamheten bedrivs och nu kan företaget redovisa resultatet av ett klimattest som slår fast att solpanelerna fungerar i mer än 25 år med stabil elproduktion.

När Elektroniktindingen frågar vad företaget mer hunnit med att göra sedan vi skrev om dem i november 2020 kommer snabbt en lång lista från Mats Ljunggren som är vd:

  • Skalat upp våra processer till kvadratmeterskala
  • Stegvis optimerat processerna mot högre verkningsgrad
  • Designat vår fabrikslösning PV Power Booster Line och lanserat denna lösning, bland annat på branschmässan Intersolar i Munchen i maj i år (i egen monter)
  • Tecknat tre kommersiella Joint Development Agreement med kunder. I dessa verifierar vi att vår teknik fungerar med kundernas konventionella teknik till så kallade tandemceller respektive planerar för en första kundanläggning
  • Marknadsfört oss med fokus på Europa och har ett flertal varma intressenter bland de stora solcellsproducenterna (det vill säga även utanför Europa) för köp av en pilotfabrik
  • Återuppbyggt ett nätverk av underleverantörer eftersom vi inte har för avsikt att producera utrustningen själva
  • Vår organisation har under de två åren vuxit till 30.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)