Intel-grundaren Gordon Moore avled 24 mars, 94 år gammal. Han blev känd för Moores lag.
Moores kisel-historik är i sanning imponerande: anställd 1956 på Shockley Semiconductors, det första riktiga kiselföretaget i Silicon Valley, som han lämnade 1957 för att bli medgrundare till Fairchild Semiconductors och sedan startade han alltså Intel 1968 tillsammans med Robert Noyce.
Men mest känd blev han nog ändå för Moores lag som mycket förenklat sade att antalet transistorer på en given kretsyta fördubblas varje år.
Lagen formulerade han 1965, då som en prognos över utvecklingen de kommande tio åren fram till 1975, men den visade sig hålla mycket längre än så. Med tiden ändrade han den dock till att förutspå en fördubbling varannat år.
Moores lag var förstås inte en naturvetenskaplig lag utan snarare en välinformerad spekulation om vad naturvetenskap och teknikutveckling skulle komma att möjliggöra. Men den kom att fungera som en gemensam referensram för halvledarindustrin, något som alla tillverkare hade att förhålla sig till och ett gemensamt intresse av att hålla vid liv. På så sätt har Gordon Moores prognos för snart sextio år sedan fungerat som en motor i den utveckling som har gjort att vi nu har mer datorkraft i fickan än hans generation hade i sina datahallar.
Gordon och Betty Moore |
Gordon Moore var den siste överlevaren av den ursprungliga Intel-trion: Robert Noyce avled 1990 och Andy Grove 2016. |
ALLA BILDER: moore.org