Ett enkelt sätt att göra en tunn film av ett elektroluminiscent material som kan användas för skärmar har utvecklats av en forskare hos Kodak.
Elektroluminiscenta tunnfilmsskärmar är i sig inget nytt, den finländska skärmtillverkaren Planar har exempelvis gjort sådana för militär- och flygtillämpningar under flera år. Och att organiska material kan utnyttjas är heller ingen nyhet. Det Kodak-forskaren Ching Tang gjort är dock att utveckla ett sätt att tillverka tunna filmer av ett organiskt elektroluminiscent material i en enkel ångdeponeringsprocess. Det gör att den aktiva delen av skärmarna kan göras tunnare än 1 μm och att de skulle kunna tillverkas på böjliga substrat.
Den resulterande skärmen är ännu inte lika energieffektiv som färgskärmar baserade på flytande kristaller, men å andra sidan är tekniken ännu endast i sin linda. Och Kodakforskaren menar att tekniken kommer att uppvisa bredare betraktningsvinkel och bättre kontrast än flytande kristaller och bli mellan två och tre gånger så energieffektiv som ljusemitterande polymerer.
Kodaks teknik har licenserats av såväl Pioneer som det japanska oljebolaget Idemitsu. Enligt Kodak har Pioneer redan börjat tillverka skärmar med hjälp av tekniken och Idemitsu rapporteras ha utvecklat och visat en färgskärm baserad på Kodaks teknik.
I svartvitt utförande sägs skärmtekniken ge en ljusstyrka på 100 cd/m2. Den ska vara snabb nog för rörliga bilder och beräknas ha en livslängd på 20 000 timmar.