JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. EU-pengar bekostar Sordins första asic
Dalaföretaget Sordin AB som tillverkar elektroniska hörselskydd gör nu sin första asic. EU- pengar har gjort satsningen möjlig.

- Nu skall vi göra vår första asic, säger Jan Forsgren projektledare på Sordin AB, ett 30-mannaföretag i Dalarna.

- Och det hade vi aldrig gjort utan EU-pengarna. Inte redan nu i alla fall.



Miljon i bidrag


Företaget behöver nämligen inte finansiera asicutvecklingen själva. EUs så kallade Fuseprojekt, där Fuse står för First User Action, bidrar med runt en miljon kronor.

Sordin specialitet är förstärkarbaserade elektroniska hörselskydd, alltså hörselskydd som enbart dämpar ljud som överskrider en viss nivå, mätt i decibel. Ljud i samtalsnivå dämpas däremot inte alls. Kunderna är personer som utsätts för plötsliga starka ljud men som däremellan vill kunna prata med kollegor - typexemplet är jägare och skyttar. Men även inom industrin har man en stor potentiell marknad.

Elektroniken i företagets produkt har hittills varit diskreta komponenter på kretskort. Nu tar man steget direkt till en asic utan att först ta genvägen över programmerbara logiska kretsar som FPGA- eller CPLD-kretsar.

- Vi vill ta fram en bättre, strömsnålare produkt med fler funktioner och på så vis bli mer konkurrenskraftiga, säger Jan Forsgren.



På egen hand


Sordin kommer använda en del av pengarna till att köpa in konsulttjänster. Men inte för att konsulten skall göra själva konstruktionsjobbet. Framför allt skall han eller hon lära upp den egna personalen så att man framöver klarar ett asicprojekt helt på egen hand.

Förutom Sordin har ytterligare tre svenska företag fått sina ansökningar godkända under sommaren; styr- och reglerföretaget Landis och Gyr AB som skall göra sin första analoga asic till ett ställdon som reglerar ventiler elektriskt, fyrmannaföretaget Comfort Innovation AB i Halmstad som skall utveckla en asic till en av sina produkter - ett hjälpmedel för hörselskadade - samt Combitech Traffic System AB som även de skall begå asicpremiär.

Därmed har åtta svenska företag fått dela på ungefär 8,5 miljoner kronor inom ramen för Fuseprojektet.

Charlotta von Schultz



Gynnsamt för svenska ansökningar


EUs Fuseprojekt sponsrar företag som vill göra sin första asic, FPGA eller flerchipsmodul. Tanken är att företaget skall öka sin kompetens så att man i framtiden klarar de nya metoderna på egen hand. Målet är att europeiska företag skall stå sig bättre i konkurrensen från Asien och USA.

Kravet är att man är novis på det aktuella teknikområdet. Man måste dessutom ha en befintlig produkt på marknaden, som kan bli mer konkurrenskraftig med den nya metoden.

I Sverige administrerar Svenska Grindmatriser tillsammans med IMC - Industriellt Mikroelektronik Centrum - frågor kring Fuse i Sverige.

Nästa ansökningstillfälle är 16 september. Leif Söderström på Svenska Grindmatriser avslöjar att chanserna kan vara extra goda för svenska företag just då.

- Resten av Europa har semester nu, så det kommer förmodligen bli ovanligt få ansökningar den här vändan, säger han.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)