JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nuteks forskningsanslag kan minska med 300 miljoner
Skall 300 miljoner kronor av Nuteks nuvarande budget slussas mer eller mindre direkt till universitet och högskolor? Rektorerna vid de tekniska högskolorna säger nej till det förslaget.

Utredningen där förslaget presenteras heter "Forskning och pengar", SOU 1996:29. Den socialdemokratiska riksdagsledamoten Susanne Eberstein har varit ordförande för utredningen.

- Huvudskälet till förslaget är att vi under en följd av år kunnat notera att den offentliga andelen av högskolornas basfinansiering minskat, alltmedan den externa finansieringen ökat, säger utredningens sekreterare Björn Brandt på utbildningsdepartementet.

Det skapar osäkerhet i den långsiktiga forskningen, som ju ska finansieras av offentliga medel. Utredningsförslaget specificerar dock inte hur eller av vem de 300 "Nutek-miljonerna" skall fördelas. Inte heller hur stor del som kommer att användas för teknisk forskning.

- Vi räknar med att Stiftelsen för strategisk forskning får ett ökat ansvar för tilldelningen av medel för högskolornas långsiktiga forskning, säger Björn Brandt. Och sedan har vi ju EUs forskningsprogram.



Föredrar Nutek


Stiftelsen för strategisk forskning, SSF (det som blev av gamla löntagarfonderna), kan således komma att ta över mycket av Nuteks funktion visavi de tekniska högskolorna. Nutek skulle i så fall "reduceras till att ansvara för stöd till mindre och medelstora företag samt viss utvecklingsinriktad projektverksamhet vid högskolor och institut", som det heter i utredningen.

Förslaget har just varit ute på remiss hos bland andra de tekniska högskolorna. Vad tycker man då där?

Anders Flodström, rektor vid Linköpings tekniska högskola är kritisk till förslaget:

- I praktiken försvinner 260 av de 300 miljoner till annat än teknisk forskning. Jag har ingenting emot att till exempel samhällsvetarna får mer pengar. Men det får inte bli på bekostnad av den tekniska forskningen.

- Nu säger man att det här ska kompenseras med pengar från EUs forskningsprogram och från stiftelserna baserade på löntagarfondspengar. Jag menar att chansen att få EU-pengar är att satsa på ett osäkert kort. En stiftelse som SSF har dessutom en annan inriktning än Nutek.



Allvarligt anser KTH


Janne Carlsson, rektor vid KTH, tycker i sak det samma.

- Smetar man ut pengarna som det föreslås drabbas i första hand den tillämpade forskningen, vilken ju till största delen bedrivs vid de tekniska högskolorna. Och det är naturligtvis allvarligt om den tekniska forskningen förlorar sin finansiering.

Sven Lindblad, rektor vid Lunds tekniska högskola har mer blandade känslor.

- Vi är alltid tacksamma för en förstärkning av fakultetsanslaget, vilket förslaget innebär. Däremot ställer jag mig tveksam om det sker till priset av ett försvagat Nutek.

- Den stora andelen extern finansieringen skapar osäkerhet i den långsiktiga forskningen. Det fungerar bra i goda tider med hög ekonomisk tillväxt, men mindre bra när konjunkturen viker. Där har utredarna fattat saken rätt, anser Sven Lindblad, som också pekar på att olika villkor råder för högskolorna.

- I förhållande till exempelvis Chalmers och Linköping går LTH in med ett relativt lågt fakultetsanslag, menar han.



Katastrof anser Nutek


Mest negativa är man hos Nutek. Med hantering av EUs forskningsprogram i sikte var snarast en budgetförstärkning på minst motsvarande belopp vad man hade i kikaren här.

Om förslaget genomförs minskar nämligen Nuteks medel för industrirelevant högskoleforskning med 60 procent. Christer Heinegård, direktör för Nutek Teknik, talar om katastrof.

- Det skulle innebära att Nuteks möjligheter att stödja FoU-program och projekt inom för näringslivet viktiga områden upphör helt, skriver han i senaste numret av Nuteks tidning Teknik i Tiden.

Om det finns skilda åsikter om förslaget, finns också utrymme för olika tolkningar. Klart är att 80 miljoner av de omfördelade pengarna direktadresseras till de regionala högskolorna. Sedan blir det genast lite svårare: de mesta pengarna kommer anatagligen att utgå som allmänt fakultetsanslag till bland annat de tekniska högskolorna. Av dessa medel kan också 100 miljoner gå till "motforskning" gentemot EU, och så vidare.

Åke Bergh

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)