JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Windows sparkar ut Unix på Celsius
Windowsverktyg har nyligen konkurrerat ut Unixkollegorna på CelsiusTech Electronics. Användarvänlighet plus lägre pris fällde avgörandet.

- Vi skulle uppgradera våra verktyg och kom till ett vägval; Windows NT eller Unix. Och när vi vägde plus mot minus så vann Windows, säger Leif Ottesen, som ansvarar för verktyg för elektronikkonstruktion på CelsiusTech Electronics i Järfälla utanför Stockholm.

Företagets konstruktörer har just börjat byta ut sina gamla Unixverktyg mot Windowsvarianter, ett plattformsbyte som rimligen borde kräva en hel del extraarbete. Invanda Unixanvändare skall lockas att byta miljö, bibliotek skall konverteras och så vidare. Ett sådant steg tar man knappast utan goda skäl. Leif Ottesen kan nämna många sådana. Ett är priset.

- NT-verktygen har mycket lägre listpriser. Då blir även underhållet mycket billigare eftersom det baseras på listpriset. Totalt sparar vi faktiskt in drygt 20 procent på verktyg och underhåll.

En annan besparing gäller själva burkarna. Dels är persondatorer billigare än arbetsstationer, dels kan man avveckla dagens gemensamma pool av arbetsstationer. Hittills har konstruktörerna nämligen gått till gemensamma rum med arbetsstationer för att använda Unixverktygen, trots att varje konstruktör faktiskt redan har en egen persondator på skrivbordet för så kallade kontorsprogram. Och så ser det ut på många företag idag - åtminstone utanför Ericssonkoncernen. Men med NT-verktygen, i det här fallet från Veribest, kan alltså Celsiuskonstruktörerna sitta kvar i det egna rummet.



Lätt att använda


Men pengar är naturligtvis inte allt. Leif Ottesen talar även entusiastiskt om hur användarvänlig Windowsvärlden är jämfört med Unix, både när det gäller att använda program och att installera dem.

- Vilket strul det kunde bli när nya Unixverktyg skulle installeras, minns han.

- Och egentligen vill man ju bara köra tillämpningar och inte bli Unixexpert. Nu med Windows NT går allt oerhört mycket lättare.

Är NT-verktygen tillräckligt vassa då?

- Ja, prestandan räcker gott och väl för våra behov, säger Leif Ottesen och berättar att det rör sig om konstruktion av såväl kretskort som programmerbara logiska kretsar, elektronik som finner sin plats i försvarsmatriel.

Korten har maximalt tio lager, spänning och jordplan inräknat, och de största FPGA-konstruktionerna innehåller runt 15 000 använda grindar. Sedan i somras använder man hårdvarubeskrivande språk, både Verilog och VHDL, och syntes och simulering kompletterar nu stegvis traditionell schemaritning. Man satsar också på att komplettera dagens mätningar på färdiga kort med simulering och signalintegritetsanalys tidigare i konstruktionsarbetet. Leif Ottesen beskriver ett vanligt problem inom kretskortskonstruktion.

- Hittills har vi nog tagit till onödigt stora marginaler ibland, exempelvis på ledarbredder och antal lager.

Med tidigare analyser hoppas man därför spara tid och pengar.



Bärbart inget för Celsius


Finns det alltså ingen hake med plattformsbytet? Nej, Leif Ottesen kan egentligen bara nämna fördelar. Men det finns faktiskt ett Windowsargument som inte biter på Celsius. Man brukar ju ofta höra hur smidigt det är att ta med sig Windowsverktyget hem eller på resor med hjälp av en bärbar persondator. Men inom försvarsindustrin är säkerhetskraven alltför höga.

- Konstruktionerna ska stanna i huset, som Leif Ottesen uttrycker det.

Charlotta von Schultz

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)