JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. ABB Hafo säljs till Mitel
ABB Hafo säljs till Mitel, ett kanadensiskt telekomföretag. Affären innebär bland annat att man kan satsa på en ny generation av halvledarprocesser, något man inte haft råd med tidigare.

Idag gör ABB Hafo i Järfälla CMOS-kretsar med geometrier på ner till 1,2 μm. Genom försäljningen till Mitel kommer företaget att kunna investera i en 0,8 μm- process.

Företaget kommer att kunna gå upp i skivstorlek från 100 mm till 150 mm (6 tum). I och med att Hafo inte riktigt passar in i koncernens kärnverksamhet har ABB tvekat inför att göra en sådan investering.

Affären innebär också att Hafo byter namn till Mitel Semiconductor AB.



Beställningar på hög


Ett av elektronikföretaget Mitels snabbast växande produktområden är integrationen mellan tele och data. Företaget har 3 600 anställda och omsätter cirka 3 miljarder kronor om året. Företagets halvledardivision omsätter omkring 500 miljoner kronor. Det skall jämföras med Hafos årsomsättning på knappt 300 miljoner. Mitel har dessutom ett väl utbyggt säljnät med kunder i 100 länder världen runt.

Mitel tillverkar halvledarkretsar i Bromont i Kanada och i Caldicot i England. Dessa fabriker utnyttjas maximalt, och eftersom efterfrågan överstiger produktionskapaciteten är Mitel mycket intresserade av att få tillgång till Hafos skivfabrik i Järfälla.

- Vi har beställningar på 300 miljoner kronor som bara ligger och väntar på att bli färdiga, säger Mitels talesman Ian Chadsey. Målet är att expandera verksamheten, och att införliva ABB Hafo med vårt företag är ett steg i rätt riktning. Vi kommer definitivt att uppgradera teknologin i Järfällafabriken så att vi kan tillverka kretsar med geometrier på 0,8 μm.

Det primära skälet till en sådan investering är inte att få ner kostnaderna, poängterar Ian Chadsey. Nej, viktigast är det faktum att man får plats med fler funktioner på varje krets.

- Till skillnad från jätteföretag som Intel konkurrerar vi inte främst med låga priser. Vår styrka är specialiserade produkter med hög kvalitet. Men lägre produktionskostnader är ju naturligtvis ingen nackdel.

ABB Hafos VD Christer Ovrén är också nöjd med affären. Hafo signalerade redan förra våren att man letade efter en lämplig köpare som var villig att investera pengar i ny teknologi på halvledarsidan. När hösten kom utan att någon tillräckligt intressant köpare dykt upp beslöt man att avvakta och i stället satsa på att stärka ställningen inom företagets övriga två produktområden, optokomponenter och termotryckhuvuden i hybridteknik.



Ökar försäljningsnätet


I och med försäljningen till Mitel får nu Hafo möjlighet att modernisera tillverkningen av halvledarkretsar, något man länge planerat.

- En annan fördel med att tillhöra Mitel är att vi får ta del av deras kunskap om hur man tillverkar produkter rationellare, effektivare och i större volymer än vad vi gör i dag, säger Christer Ovrén. Det är också mycket bra att vi får tillgång till deras säljnät, som är betydligt större än vårt. Industriellt sett är detta en mycket god affär för Hafos del.

Huruvida Christer Ovrén står kvar som VD efter ägarbytet vill han inte svara på i dag. Det beslutet kommer att fattas av den nya styrelsen. Någon risk för nedskärningar i Järfällafabriken verkar inte finnas. Snarare har företaget nyanställt under det senaste året och expansionen fortsätter. Även om det alltid förekommer en viss oro bland personalen när ett företag byter ägare är stämningen förhållandevis god på Hafo.

- Vi fick reda på affären den 18 mars, men att företaget har letat köpare har ju varit känt sedan förra våren, säger Tomas Famme, ordförande i Civilingenjörsförbundets fackklubb på Hafo.

Tomas Famme är positiv till att få en ägare som är mer intresserad av Hafos verksamhet än vad ABB har varit. Han får medhåll av SIF-klubbens ordförande Magnus Grandin.

Överenskommelsen mellan Mitel och ABB Hafo är preliminär när denna tidning går i tryck. Parterna beräknas komma definitivt överens i början av april.

Charlotta Zingmark

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)