JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Efter Jessi kommer Medea - kanske
Medea, det vill säga uppföljaren till EUs halvledarprogram Jessi kommer att vara inriktat på marknadsanpassade tillämpningar. Om det blir någon uppföljare vill säga.

Medea står för Microelectronics Development for European Applications. Om Medea över huvud taget blir verklighet återstår ännu att se. Än så länge är forskningsprogrammet bara ett förslag framlagt av Jessis ledningsgrupp.

Jessis ordförande Horst Nasko menar att det är mycket viktigt att Jessi får en uppföljare och att det nya forskningsprogrammet tar vid direkt när Jessis sexårsperiod går ut.

Tillämpningar och teknik



Medea, som i likhet med Jessi ska organiseras som ett Eureka-program, ska alltså enligt förslaget starta i januari 1997.

Däremot föreslås att Medea ska löpa över fyra år istället för Jessis sex år. Men budgeten på cirka 2 000 miljoner Ecu är dock jämförbar med Jessis och finansieringen av projekten ska som hittills delas lika mellan industrin och EU.

Medea föreslås få sex huvudinriktningar, den ena hälften koncentrerade på tillämpningar och den andra på teknik. De tre tillämpningsinriktningarna är multimedia, kommunikation och trafikkontroll.

På tekniksidan ska programmet inrikta sig på utveckling av en 0,25 μm och så småningom en 0,18 μm CMOS-process, avancerade konstruktionstekniker för specialkretsar och tillverkningstekniker för 300 mm kiselskivor.

Fem intresserade länder



Förslaget att forskningen får en mer utpräglad inriktning på tillämpningar har kritiserats av vissa talesmän för industrin. Kritikerna menar att ju mer tillämpningsinriktad forskningen blir desto svårare kommer det att bli att få olika företag att samarbeta i projekten av konkurrensskäl.

Horst Nasko hoppas att ett beslut angående Medea ska fattas senast i början av nästa år. Jessi-ledningen diskuterar för närvarande förslaget med regeringarna i fem EU-länder, Tyskland, Frankrike, Holland, Belgien och Italien. Dessa anses vara mest intresserade av det nya forskningsprogrammet.

Gittan Cedervall

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)