JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Två dagar om IHP:s analoga process

Den 27 och 28 juni kan du stifta bekantskap med tyska IHP och dess 130 nm BiCMOS-process under en workshop i Frankfurt. Processen är öppen källkod sedan förra året.

När Skywater Technology öppnade upp sitt PDK (Process Design Kit) för 130 nm-processer för tre år sedan väckte detta stort intresse. Inte minst för att Google var inblandat och täckte tillverkningskostnaden för alla som ville bygga sin egen asic, förutsatt att de var skapade med öppna verktyg och att designen i sig var open source. 

När sedan Globalfoundries, ett av världens tre ledande företag inom chiptillverkning, öppnade upp sin 180 nm-process ett år senare var det återigen många som höjde på ögonbrynen.

Däremot har det talats mindre om tyska IHP och deras 130 nm BiCMOS-process som tillgängliggjordes som öppen källkod förra året. 

Det som utmärker IHP, förutom att det är ett europeiskt företag och inte amerikanskt, är att deras process lämpar sig extra väl för analoga designer. Både Skywaters 130 nm-process och Globalfoundries 180 nm-process är främst avsedd för digital elektronik och där står den i stark konkurrens mot moderna processer där spjutspetstekniken idag ligger på 3 nm eller 5 nm beroende på hur man räknar. 

I den analoga världen däremot är nödvändigtvis inte mindre transistorer bättre och moderna chips använder fortfarande gladeligen 130 nm för analoga konstruktioner. 

Men det finns ett område där skon klämmer, nämligen öppna verktyg för att konstruera analoga chips. Öppen digital chipkonstruktion är idag nischat nog, men på analogsidan ser det ännu värre ut. 

IHP känner till situationen och arrangerar till sommaren – den 27 och 28 juni – en en tvådagars workshop i Frankfurt (an der Oder) med målsättningen att de som gör verktyg och de som gör konstruktioner för analoga chiptillämpningar ska mötas och täcka igen gapen i verktygskedjan. 

Workshopen är kostnadsfri och mer information samt anmälan finns här.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus