JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Forskningsfusk: Falska data i solcellsforskning, men ingen fälls

En solcellsforskare i Uppsala frias från en anklagelse om forskningsfusk. Två diagram i en forskningsartikel som han står som medförfattare till var troligen förfalskade, men enligt nämnden var det inte ”grovt” oaktsamt av forskaren att missa detta.

Forskaren är Anders Hagfeldt – professor och tillika rektor för Uppsala universitet.

Han anklagades för forskningsfusk i augusti 2022. Två bilder i en artikel han var medförfattare till hade regelbundenheter i mätkurvor som borde visat brus. 

Npof (Nämnden för prövning av oredlighet i forskning) drar slutsatsen att den ena bilden måste ha varit förfalskad eller manipulerad. Den andra bilden var troligen också det, med reservation från den ena granskaren att regelbundenheten möjligen kunde ha alstrats av mätinstrumentet.

Artiklarna, som handlade om solcellsteknik, producerades av flera forskare tillsammans. Nämnden pekar inte ut någon av dem som ansvarig för fusket, men noterar att de medförfattare som levererade falska mätkurvor har underlåtit att svara på frågor från nämnden.

Anders Hagfeldt klandras för att han inte upptäckte fusket. Men nämnden bedömer inte detta som ”grovt” oaktsamt. Därför frias han från anklagelsen om forskningsfusk.

Här är beslutet (länk).

Anders Hagfeldt har avböjt att kommentera nyheten för Elektroniktidningen och andra media.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)