JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. 14 miljoner till Lunds nanotransistor

Transistorer baserade på nanotrådar klarar högre frekvenser och blir energisnålare än dagens CMOS-komponenter. Tekniken kommer från universitetet i Lund och går att integrera i kiselprocesser. Uppstartsbolaget Nordamps ska kommersialisera tekniken och fyller nu på kassan med 14 miljoner kronor.

– Nanotråden utgör kanalen och står på högkant. Gaten är lindad runt nanotråden vilket gör att man kommer åt att styra strömmen från alla håll och därmed får en högre förstärkning, transkonduktans. Det sade företagets vd och tillika en av grundarna Lars Tilly till Elektroniktidningen i januari 2020. Hans medgrundare och tillika professorn Lars-Erik Wernersson fyllde i:

– Nanotrådarna tillverkas av ett III-V-material (IndiumGalliumArsenid) vilket gör att mobiliteten blir högre än för kisel.

Transistorerna fungerar för tillämpningar på åtminstone 100 GHz. Det handlar till att börja med om förstärkare och andra rf-block till produkter för 5G och så småningom även 6G.

Företaget samarbetar med Ericsson och EDA-bolaget Cadence i ett Vinnovafinansierat projekt kring en lågbrusförstärkare för mobilkommunikation på D-bandet, 130-174,8 GHz. Målet är att ha en prototyp framme under nästa år.

Företaget har fyllt på kasan med 14 miljoner som kommer från Stockholms Affärsänglar (STOAF), Butterfly Ventures, SteNat Invest, Almi Invest, LU Holding liksom ett antal privata investerare och existerande ägare.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)