JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Det blir ingen ny flashjätte

Efter många turer ger nu amerikanska Western Digital upp försöken att gå samman med japanska Kioxia, rapporterar Nikkei Asia. Affären stupade på storägarnas motstånd mot en ny flashminnesjätte.

Före den sista oktober skulle affären vara i hamn men när varken SK Hynix eller Bain Capital, som är tunga ägare i Kioxa, gick att övertyga om förträffligheten i affären blåstes den av i går, skriver Nikkei.

Kioxia och Western Digital är tätt sammanflätade med bland annat gemensamma fabriker och samarbetet kommer att fortsätta även om det inte blir något samgående.

Det var efter en lång och infekterad strid som Western Digital och Toshiba till slut ned grävde ned stridsyxan i december 2017 för att istället samarbeta kring flashminnen. Toshiba ville sälja verksamheten men Western Digitals bud avvisades.

De två hade redan ett långtgående samarbete via före detta Sandisk som Western Digital köpte 2016.

Toshiba knoppade därefter av flashverksamheten i Kioxia men behöll ungefär 40 procent av aktierna medan knappt 50 procent köptes av investmentbolaget Bain som tagit hjälp av bland annat SK Hynix för att få fram kapital.

Enligt Nikkei var det framförallt SK Hynix rädsla för att ett sammanslaget bolag skulle leda till ökad konkurrens som sänkte affären. Dessutom skulle det kunna påverka SK Hynix samarbete med Kioxia.

Samsung är störst på flash följt av just SK Hynix, trea är Kioxia och fyra Western Digital.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)